Vánoční šílenství pominulo, všechno cukroví se snědlo a vám zbyly doma ovocné džemy? Je vám tato situace povědomá? Pro přímou konzumaci na ně možná nemáte chuť, jejich vyhození brání vaše hospodárnost a do pečení se vám po Vánocích zrovna nechce? Jak naložit se staršími džemy? Podívejte se na naše 4 tipy na využití zbylých džemů.
Pomerančový džem na marinádu - ovocné džemy poprvé
Pečená šunka nemusí být vždy v doprovodu slaných nebo ostrých chutí. Vyzkoušejte marinádu s pomerančovým džemem a uvidíte, že budete nadšeni. Na marinádu budete potřebovat: 170 g pomerančového džemu, 250 g medu, 2 kousky celé skořice, 40 g dijonské hořčice. Všechny ingredience zalijte půl litrem vody a promíchejte v míse, přelijte do menšího hrnce a za občasného míchání povařte, aby vznikla sirupovitá omáčka.
Šunku, ale i jiné maso dle libosti vložte do marinády cca na 4 hodiny a poté pečte, dokud se kůžička nepromění ve zlatavou barvu. Marinování dodá masu tu správnou křehkost a mírně exotickou chuť.
Salátová zálivka s malinovým džemem - ovocné džemy podruhé
Už vás někdy napadlo přidat malinový džem do zálivky na salát? Ne? Vyzkoušejte ji. Nasládlá ovocná chuť se hodí především k polníčku, špenátu nebo čekance. Smíchejte dohromady 1 lžíci balzamikového octa, 2 lžíce malinového octa, 2 lžíce pomerančové šťávy a 2 lžíce malinového džemu. Stačí pár minut a nasládlá, výrazná zálivka je na světě.
Snídaňové jahodové smoothie - ovocné džemy potřetí
Krémový nápoj, podobný mléčnému koktejlu skvěle poslouží jako vydatná snídaně nebo svačina. Je plný ovoce a dalších zdravých přísad jako je jogurt, oříšky, ovesné vločky. Variant je nepřeberné množství a snadno si ho připravíte doma pomocí mixéru nebo odšťavňovače. Na snídaňové jahodové smoothie podle našeho receptu si připravte 1 zralý banán, ½ šálku nakrájených jahod, 1 lžíce ořechového másla, 1 lžíce jahodového džemu a ¾ mandlového mléka. Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Nalijte do sklenice a podávejte!
Ochucený tvaroh džemem - ovocné džemy počtvrté
Jahodový džem, borůvkový džem nebo třeba fíkový džem je vhodným dochucovadlem tvarohů. Pokud vám nebo vašim dětem samotný tvaroh nechutná, jednoduše z něj můžete připravit lahodnější verzi. Do kuchyňského robotu nebo misky vložíme tvaroh, přidáme 4 lžíce libovolného džemu a vše důkladně rozmixujeme/rozmícháme. Můžeme přidat i libovolné pokrájené ovoce. Sladká dobrota je rázem připravena.
Tip: Džemy jsou skvělé na palačinky, připravte si třeba ty z kokosového mléka podle našeho receptu.