Fritézy

Teplovzdušné fritézy a fritézy s olejom

Fritéza nebo fritovací hrnec (hovorově friťák) umožňuje nejen smažení, ale také horkovzdušnou přípravu jídla. Můžete v něm připravovat hranolky, krokety, zeleninu, masa (jako například řízky), dále donuty, muffiny nebo koblihy. Fritézy umožňují rychlé a rovnoměrné osmažení jídel oproti smažení na pánvi. Některé fritézy jsou vybaveny časovačem nebo oddělenou částí, která umožňuje smažení více druhů jídel najednou.

Teplovzdušné fritézy fungují na principu cirkulace horkého vzduchu. Spotřebují tak minimální množství oleje. Jídla jsou tak zdravější. Ve fritovacím hrnci můžete používat kvalitnější oleje narozdíl od klasických fritéz na bázi oleje, kde by se přepalovaly.

Fritézy s olejem fungují na bázi fritování jídel ve fritovacím koši. Jídla jsou zcela ponořena v oleji a jsou tak po vysmažení křupavá. Během fritování v oleji není cítit nepříjemný zápach ze smažených jídel díky pachovým filtrům, které zápach eliminují. Na tuto přípravu jídel jsou vhodné rostlinné oleje jako slunečnicový a palmový.

Během fritování jídla ve fritovacím hrnci s olejem ale nasají až 80% tuku, proto jsou vhodnější a zdravější pro přípravu jídel teplovzdušné firtézy.