Loupací nože

13 položek celkem
Loupací nůž Twin Zwilling 5 cm
299 Kč –8 %
273 Kč
ZW38040050
Loupací nůž 7 cm Classic Ikon WÜSTHOF
2 340 Kč
WU4020
Loupací nůž 7 cm Classic WÜSTHOF
1 829 Kč
WU4062
JS10529 1
420 Kč
JS10529
Loupací nůž FOUR STAR® ZWILLING
1 320 Kč –8 %
1 209 Kč
ZW31070051
Loupací nůž Gourmet Zwilling 6 cm
929 Kč –11 %
820 Kč
ZW36110061
147092 loupaci nuz professional s zwilling
1 635 Kč
ZW31020051
Loupací nůž Twin Grip Zwilling 6 cm
299 Kč –10 %
269 Kč
ZW38720060
Nůž na loupání Nordic kitchen 9 cm Eva Solo
2 530 Kč –5 %
2 402 Kč
ES515400
Nůž na rajčata Gourmet Wüsthof 12 cm
1 060 Kč
WU1035048012
Nůž na zeleninu 8 cm Classic Ikon WÜSTHOF
2 359 Kč
WU4006
Nůž na zeleninu 8 cm PROFESSIONAL "S" ZWILLING
1 689 Kč –25 %
1 260 Kč
ZW31020091
Nůž na zeleninu Twin Gourmet Zwilling 7 cm
600 Kč –6 %
560 Kč
ZW31601070

Loupací nože - vaši malí šikovní pomocníci

K čemu slouží loupací nůž ?

Loupací stroje dělají přesně to, co jejich název napovídá: zbavují ovoce a zeleninu slupky nebo je loupou. Mají krátkou, neohebnou, mírně zahnutou čepel s ostřím na vnitřní straně oblouku

Jaký je dobrý loupací nůž?

  • Většina loupacích nožů se používá hlavně k loupání ovoce a zeleniny, proto musí být pěkně ostré.
  • Aby se zabránilo vyklouznutí a pořezání ruky, měla by být rukojeť ergonomická a výběr nejlepšího materiálu by měl být pečlivě zvážen, aby byla zajištěna kontrola nad nožem při jeho používání.
  • Ideálním materiálem je uhlíková nebo srovnatelná ocel, protože dobře drží ostří, snadno se brousí mokrým kamenem a snadno se brousí ocelovou tyčí.

Jaký je rozdíl mezi okrajovacími a loupacími noži?

Přestože jsou oba nože malé a mohou být velmi užitečné při práci se zeleninou, existují mezi oběma typy nožů určité rozdíly:

  • Loupací nože mají často čepel dlouhou 5 až 10 cm, zatímco krájecí nože mají obvykle čepel dlouhou 7,5 až 12,5 cm.
  • Loupací nože mají zakřivené čepele s ptačím zobákem, které jsou ideální pro vytváření krásných příloh, zatímco příborové nože mají rovné, dvojitě zkosené ostří.
  • Loupací nože se většinou používají k loupání ovoce a zeleniny, zatímco okrajovací nože se používají také k vykrajování jader a krájení drobných předmětů.

Pro lepší přípravu ovoce a zeleniny si můžete prohlédnout také naše struhadla na zeleninu a mandolíny a loupače.

Jak se starat o loupací nůž?

Kuchyňské nože představují nemalou investici, takže pokud chcete, aby vám loupací nůž vydržel dlouho, dodržujte tato jednoduchá pravidla pro čištění a skladování nožů:

  • nože jsou často vhodné do myčky, ale doporučujeme čistit nůž ručně, protože čisticí prostředky v myčce mohou poškodit povrch ocelové čepele
  • pokud má nůž dřevěnou rukojeť, nedávejte ho do myčky nádobí
  • abyste zabránili vysychání dřevěných rukojetí, pravidelně je mažte lněným olejem nebo včelím voskem
  • ukládejte nůž odděleně, aby se čepele neztupily. Použijte blok na nože nebo pouzdro na nůž
  • pravidelně brousit nůž