Cukrářské nože

2 položek celkem
Cukrářský nůž Gourmet Wüsthof 26 cm
2 031 Kč
WU1035047726
Nůž na krájení korpusu FKOfficium de Buyer
1 039 Kč
DB423425

Cukrářské nože - vynikající nástroj pro práci s dorty

Co je to nůž na pečivo?

nůž na pečivo je speciální druh kuchyňského nože. Je dlouhý a elegantní a dobře se hodí pro krájení dortů a pečiva.

Čím se liší nůž na pečivo od ostatních kuchyňských nožů?

Pro cukrářské nože jsou charakteristické následující vlastnosti, které je předurčují k práci s dorty a k různým pečícím úkolům:

  • Vroubkované ostří: ideální pro úhledné krájení kůrky pečiva. Při porcování jemného pečiva a zákusků je užitečné drobné vroubkování.
  • Dlouhá čepel pomáhá při přenášení koláčů do trouby a z trouby, při vodorovném prořezávání piškotových a kulatých koláčů.
  • Široká čepel: Široká čepel je speciálně navržena pro krájení, dělení a servírování dortových základů a lze ji použít k roztírání náplní, jako je poleva a džem.
  • Zaoblená špička: umožňuje snadné a nepoškozené vyjmutí koláčů a pečiva z pečicích nádob.

Jak se brousí nůž na pečivo ?

Vzhledem k neobvyklému tvaru čepele nelze nůž na pečivo brousit běžným brousek na nože. Místo toho budete potřebovat keramickou ocílka, někdy označovanou jako brusná tyčinka. Takto ji lze použít:

  • Najděte zkosenou stranu nože. Nože s vroubkováním mají vždy plochou a zkosenou stranu. Brousit budete tu stranu, která je zkosená, protože právě ta zajišťuje řezání.
  • nůž na pečivo se musí brousit broušením každé části mezi zoubky, proto bohužel neexistuje žádná zkratka. Tento postup opakujte, dokud nebudou vybroušeny všechny úžlabí, přičemž po celou dobu držte ocílka rovnoběžně s úkosem a zároveň ji držte v rovině s úhlem zkosené hrany.

Pokud hledáte další nástroje na pečení a zdobení dortů, podívejte se na naši nabídku zdobicích špachtlí, dortových servírek a pečicích forem.

Jak pečovat o nůž na pečivo?

Kuchyňské nože představují nemalou investici, takže pokud chcete, aby vám nůž na pečivo vydržel dlouho, dodržujte tato jednoduchá pravidla pro čištění a skladování nožů:

  • nože jsou často vhodné do myčky, ale doporučujeme čistit nůž ručně, protože čisticí prostředky v myčce mohou poškodit povrch ocelové čepele
  • pokud má nůž dřevěnou rukojeť, nedávejte ho do myčky nádobí
  • abyste zabránili vysychání dřevěných rukojetí, pravidelně je mažte lněným olejem nebo včelím voskem
  • ukládejte nůž odděleně, aby se čepele neztupily. Použijte blok na nože nebo pouzdro na nůž
  • pravidelně brousit nůž