Francouzský quiche

Francouzi jsou praví gurmáni. Při přípravě pokrmů jsou v každém kroku velmi pečliví. A výsledek? Rozhodně stojí za to! Jednou z nejznámějších specialit francouzské kuchyně jsou slané koláče, zvané quiche [čte se kiš]. Historie této delikatesy sahá až do 16. století, kdy pekař z lotrinského města Nancy upekl koláč z chlebového těsta, slaniny a vajec. Právě on se stal předchůdcem dnes slavného lotrinského quiche. Později bylo chlebové těsto nahrazené těstem křehkým, které je dodnes základním receptem na francouzský quiche.

Základem na francouzský quiche je jednoduché těsto

Quiche

Koláčové těsto, vlastně slané linecké, je křehké a jemné, je v něm cítit lehká chuť másla a krásně voní. Jeho příprava není náročná ani nákladná, skládá se pouze z mouky, vody a másla. Pokud si při přípravě chcete ušetřit práci, můžete použít kuchyňský robot se dvěma noži, kterým máslo a mouku rozmělníte na drobenku. Pokud použijete koláčovou formu s vyjímatelným dnem, bude se vám s koláčem lépe manipulovat. Pravý francouzský quiche bývá kulatý, ale fantazii se meze nekladou. Můžete použít i vysoký plech nebo čtvercovou formu na dort.

Neomezené možnosti kombinací

Velkou výhodou slaných koláčů je neomezená možnost kombinací. Použít se dá vlastně cokoliv. Ve Francii upřednostňují sýr a smetanu, ale pokud vyzkoušíte metodu „Co dům dá“, určitě tím nic nezkazíte. Jako pevná složka skvěle poslouží krátce povařená brokolice, květák nebo třeba rajčata, papriky či cuketyMaso do náplně lze použít jakékoli, jen by mělo být předem vařené či opečené. Platí to i v případě uzenin s výjimkou šunky. Ve francouzské kuchyni nechybí ani bylinky, jejichž aroma dodá koláči nový rozměr.

Můžeme zaručit, že kdo jednou ochutná tuhle francouzskou specialitu, zadělá si na celoživotní závislost. Slaným koláčům se nedá odolat. Přejeme vám dobrou chuť!

Cibulový francouzský quiche

Ingredience:

• 280g hladké mouky + na poprášení
• 165g studeného másla nakrájeného na na kostky
• 2 vejce
• 250ml smetany
• 150g ementálu nastrouhaného na hrubo
• Sůl, pepř

Příprava na francouzský quiche:

1. Mouku, 140 g másla a špetku soli zpracujte na drobenku. Vlijte 8 lžic studené vody a uhněťte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit na cca 30 min.

2. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z těsta kruh o něco větší než 25cm koláčová forma. Na válečku ho přeneste do zapékací formy a s pomocí kousku těsta zatlačte k okrajům.

3. Troubu zahřejte na 200 stupňů.

4. Orestujte si slaninu. V rendlíku na zbylém másle, na středním plameni,  20 minut za občasného promíchání  zahřívejte cibuli, až zkaramelizuje. Stáhněte z ohně. Přidejte slaninu.

5. Dno těsta lehce popíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatižte fazolemi. Pečte 20 minut, sejměte papír i fazole a pokračujte ještě 5 až 10 minut, aby těsto zhnědlo.

6. V míse prošlehejte vejce, přidejte smetanu, cibuli, polovinu sýra, osolte, opepřete. Náplň naneste na těsto, posypte zbytkem sýra a pečte 20–25 minut na 180 stupňů. Quiche je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Nechte ve formě zchladnout a podávejte.