Bábovka patří na české stoly už pěknou řádku let. Neznáme asi nikoho, kdo by kouskem bábovky pohrdl. Je výtečnou sladkou tečkou po nedělním obědu, ale zrovna tak potěší i ke snídani nebo svačině.
Ingredience
Na těsto:
- 130 g másla
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 300 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 100 ml polotučného mléka
- 100 g pekanových ořechů
- ½ balení kypřícího prášku do pečiva
Na polevu
- 120 g třtinového cukru
- 230 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Změklé máslo a cukr ušlehejte do pěny. Postupně zašlehejte jedno vejce po druhém.
- Do směsi přimíchejte mouku s kypřícím práškem a skořicí.
- Nakonec vmíchejte jogurt, mléko a 80 g nasekaných pekanových ořechů.
- Směs nalijte do formy na bábovku a dejte péct asi na 45 minut.
- Mezitím si připravte polevu. V rendlíku pozvolna zahřívejte cukr a smetanu, až se cukr rozpustí. Potom zvyšte plamen a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, asi 8 minut. Nechte zchladnout.
- Vychladnutou bábovku vyklopte z formy na veliký mělký talíř a přelijte karamelem. Ozdobte zbytkem pekanových ořechů.