Bábovka s pekanovými ořechy a karamelem

Bábovka patří na české stoly už pěknou řádku let. Neznáme asi nikoho, kdo by kouskem bábovky pohrdl. Je výtečnou sladkou tečkou po nedělním obědu, ale zrovna tak potěší i ke snídani nebo svačině.

Ingredience

Na těsto:

Bábovka s pekanovými orechami a karamelom

  • 130 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 ml polotučného mléka
  • 100 g pekanových ořechů
  • ½ balení kypřícího prášku do pečiva

Na polevu

  • 120 g třtinového cukru
  • 230 ml smetany ke šlehání

Postup:

    1. Troubu předehřejte na 180 °C.
    2. Změklé máslo a cukr ušlehejte do pěny. Postupně zašlehejte jedno vejce po druhém.
    3. Do směsi přimíchejte mouku s kypřícím práškem a skořicí.
    4. Nakonec vmíchejte jogurt, mléko a 80 g nasekaných pekanových ořechů.
    5. Směs nalijte do formy na bábovku a dejte péct asi na 45 minut.
    6. Mezitím si připravte polevu. V rendlíku pozvolna zahřívejte cukr a smetanu, až se cukr rozpustí. Potom zvyšte plamen a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, asi 8 minut. Nechte zchladnout. 
    7. Vychladnutou bábovku vyklopte z formy na veliký mělký talíř a přelijte karamelem. Ozdobte zbytkem pekanových ořechů.
 
Forma na bábovku Heritage 1,4 l
965,-

Koupit
Forma na bábovku Elegant 2,3 l
1599,-

Koupit
Forma na bábovku Jubilee 2,3 l
1599,-

Koupit
Forma na bábovku Koruna 2,3 l 
1599,-

Koupit
Forma na bábovku Kugelhof 2,3 l
1499,-

Koupit