Jak vychytat dokonalou sushi rýži

Datum: 28.6.2016

Oblíbenost sushi roste po celém světě. Každý národ si ale tuto japonskou pochoutku často vychutnává po svém. Známé jsou například americké california maki, vegetariánské sushi, sladké sushi nebo dle sezóny sushi s chřestem. Co by ale mělo rozhodně zůstat stále stejné? Rozhodně příprava rýže na sushi, která je samotným srdcem sushi.

Sushi rýže se dochucuje speciálním rozvarem. Na 1 kg uvařené rýže je potřeba přibližně 100 ml rozvaru. Množství ale přizpůsobte vlastní chuti.

Ingredience na ROZVAR

Postup

1. Všechny ingredience dejte do jednoho hrnce.

2. Zahřívejte, dokud se vše nerozpustí.

IMG_1610copy

postup přípravy sushi rýže

IMG_2347   IMG_2354

1. Sushi rýži properte studenou vodou, dokud nebude voda téměř čirá. Nemělo by to ale trvat déle než 4 minuty.

 

2. Rýži vložte do rýžovaru, nebo do hrnce, a přidejte vodu. Na 1 kg rýže 1,3 l vody.

IMG_2371   IMG_1576

3. Vařte pod pokličkou, dokud se veškerá voda nevstřebá nebo neodpaří.

 

4. Poté nechte rýži 10 minut odpočinout a nasypejte do nádoby, kde ji ochutíte rozvarem. Rozvar rozlijte rovnoměrně do vlažné rýže a jemně ho s ní smíchejte (nemíchejte silou, rýže by ve výsledku neměla být kašovitá, ale hezky kyprá).

chef-toque Rada šéfkuchaře

  1. Pokud máte čas, začněte rýži během míchání ochlazovat vějířem či jiným vhodným nástrojem.
  2. Všechny potřebné suroviny na sushi je nejlepší sehnat na jednom místě - kromě rýže budete totiž potřebovat rýžový ocet, řasu nori, podložku na rolování, nakládaný zázvor, wasabi křen, sezamová semínka nebo sójovou omáčku. Všechny tyto ingredience pohodlně vyberete zde v kategorii sushi.

 

        sushi balíčekjaponská keramika banner

dinner Servírování

Pro sushi bylo přímo stvořené japonské keramické nádobí Made in Japan. Poctivá ruční práce hrnčířů z malé dílničky v Japonsku v kombinaci s neotřelým vzhledem pozvedne vaše kulinářské umění na vyšší úroveň. 

                         Inspiration_12malé Inspiration_7malé Inspiration_9malé

handZajímavost

Každý rok se urodí přibližně 680 milionů tun rýže. Jelikož je rýže základní potravinou pro většinu národů Asie, její průměrná roční spotřeba je 150 kilogramů na osobu. Pro srovnání - Evropan sní v průměru kolem 3 kg rýže ročně. 

Rýže na sushi 1 kg Mořské řasy Nori 25 g  Podložka na sushi Servírovací sushi set MEYER černý mramor