Rýžový ocet na sushi 250ml

Kód: 19118
49 Kč / ks 20 Kč / 100 ml
Ihned k odeslání (> 5 ks)

Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína. Používá se na ochucení rýže při přípravě sushi nebo na dochucování pokrmů v asijské kuchyni. 

Připravte si s tímto rýžovým octem domácí sushi, kuřecí stir fry, vietnamský karamelizovaný bůček nebo lososa se sladkým glazé. 

Bannery_recepty_short_description_asie

Detailní informace

Detailní popis produktu

POPIS

Tradiční japonský rýžový ocet se používá k ochucení rýže na sushi a k dochucování pokrmů zejména v asijské kuchyni. Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína, a to zejména v Japonsku, Číně, Vietnamu a Koreji. Tento ocet je vyroben z geneticky modifikované kukuřice. 

SPECIFIKACE

Složení: pitná voda, kvasný ocet lihový (rýžový), cukr

Alergeny: neuvádí se

Určení: dochucování pokrmů, ochucení sushi rýže při přípravě sushi

PRAKTICKÉ RADY

Spotřebujte před datem uvedeným na obale. 

RÝŽOVÝ OCET

Rýžový ocet se používá zejména v asijské kuchyni. Vyrábí z fermentované (kvašené) rýže nebo z rýžového vína. Existuje světlý i tmavý rýžový ocet. Světlý rýžový ocet se používá především v Japonsku při přípravě sushi, ale je vhodný i na dochucování různých pokrmů. S tmavým rýžovým octem se setkáte spíš v Číně.

RÝŽOVÝ ROZVAR NA OCHUCENÍ SUSHI RÝŽE

Octový nálev na sushi připravte ideálně v poměru je 6 : 4 : 1 

Ingredience:

60 ml neochuceného rýžového octa, 40 g cukru, 10 g soli

1. Vše pořádně promícháme, aby se cukr a sůl rozpustily. Pokud směs ohřejeme, cukr a sůl se teplem lépe rozpustí. 

2. Uvedené množství vystačí na dochucení zhruba 300 g neuvařené rýže. Pokud vaříte rýže méně, zbytek ochuceného octa na sushi můžete klidně skladovat pár měsíců v chladničce, případně jej využít jako zálivku na salát nebo součást různých dresingů. Pokud se vám nechce vyrábět si octový nálev, můžete si koupit hotový sushi ocet

3. Rýže na sushi je nutné přibližně 20 minut chladit. Poté ji přemístíme do připravené mísy, ideálně dřevěné, a postupně do ní pomalu přimícháváme octový nálev.

4. Určitě ho nelijte najednou na jedno místo, protože byste si nechtěně mohli veškerou práci pokazit a sushi rýži okyselit příliš.

5. Doporučujeme si malou část nálevu na sushi odložit na později.

6. Ochucenou rýži na sushi necháme téměř úplně vychladnout

Pozor: Uvařenou rýži nikdy neochucujte octovým nálevem v kovové nádobě. Ideální je speciální dřevěná nádoba na chlazení sushi rýže (takzvaně hangiri), ale postačí i jiná dřevěná, plastová nebo keramická miska.

Správná konzistence rýže na sushi

PŘÍPRAVA SUSHI RÝŽE

Aby se vám sushi podařilo, vždy používejte speciální rýži na sushi, nikdy ne obyčejnou. Jen rýže na sushi vám zajistí tu správnou lepivost, aby vám sushi drželo pohromadě a mělo ten správný tvar. 

Postup:

1. Sushi rýži si nejprve dobře několikrát propláchneme. Voda nemusí být zcela průzračná, ale rozhodně nesmí být kalná.

2. Sushi rýži vložíme do hrnce a nalijeme zhruba tolik vody, aby rýži na sushi přesahovala o 1 cm.

3. Hrnec zakryjeme pokličkou a položíme na rozehřátou plotýnku.

4. Když začne dostatečně voda se sushi rýží vřít, zlehka (!) ji promícháme a stáhneme výkon na menší stupeň.

5. Rýže by měla být hotová tehdy, když se odpaří všechna voda.

6. Hotovou rýži na sushi odstavíme z plotýnky, odkryjeme pokličku a necháme vychladnout.

7. Pokud si (nejen) sushi rýži připravujete často, doporučujeme pořídit si kvalitní rýžovar. Ušetří vám čas i práci a rýži si můžete klidně uvařit dopředu. 

Maki sushi

RECEPT NA MAKI SUSHI S LOSOSEM (HOSOMAKI SUSHI)

Ingredience

1 filet lososa, 1/2 kg sushi rýže, 5 ks řasy nori, wasabi, nakládaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka

Příprava sushi rýže by se neměla podceňovat. Přečtěte si článek o tom, jak vychytat dokonalou sushi rýži zde

Příprava lososa

IMG_1810   IMG_1806   IMG_1826

1. Z filetu vyřízněte středovou tučnou část.

 

2. Z krajů filetu odkrojte vše, co není oranžové maso.

 

3. Stáhněte kůži s tukem tak, abyste získali úplně čisté maso (tuk je tmavá část pod kůží).

IMG_1846   IMG_1880

4. Kostičky, které zůstaly po filetaci vytáhněte pinzetou, nebo pomocí nože.

 

5. Z očištěného filetu nakrájejte úhledné hranoly.

Postup

IMG_1897   IMG_1912

1. Řasy nori rozkrojte na polovinu a položte na podložku lesklou stranou dolů. Navlhčete si ruce.

 

2. Na řasu nori naneste cca 80g rýže tak, aby byla hezky kyprá a rovnoměrně rozložená (cca 1,5 cm vrchního kraje řasy nechte čistý).

IMG_1921   IMG_1928   IMG_1952

3. Naneste proužek wasabi a přidejte kousek lososa.

 

4. Pomocí rohožky vše zarolujte a vytvořte pevnou rolku.

 

5. Rolku nakrájejte na 6 stejných kusů. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

VIETNAMSKÝ KARAMEIZOVANÝ VEPŘOVÝ BŮČEK S RÝŽÍ A MRKVOVÝM SALÁTKEMVIETNAMSKÝ KARAMEIZOVANÝ VEPŘOVÝ BŮČEK S RÝŽÍ A MRKVOVÝM SALÁTKEM

Ingredience

100 g třtinového cukru, 800 g vepřového boku bez kosti (nakrájený na 3cm kousky), 250 ml kokosové vody, 2 stroužky česneku (nasekané na jemno), 2 lžíce rybí omáčky, 1/4 lžičky mletého bílého pepře, vařená rýže k podávání

Na mrkvový salátek

1 mrkev (oškrábaná, nakrájená na dlouhé tenké proužky), 60 ml rýžového octa, 1 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, čerstvý koriandr, čerstvá máta, čerstvá chilli paprička (nasekaná na drobno)

Postup

1. Připravte si salátek. Smíchejte mrkev, rýžový ocet, cukr a sůl v misce. Dejte stranou, občas promíchejte. Nechte minimálně 20 minut odležet, aby se rozvinuly všechny chutě. 

2. Mezitím nechte na pávi rozpustit cukr s 1 lžící vody. Vařte asi 4 - 5 minut dokud cukr nezkaramelizuje. Pozor, ale abyste ho nevařili příliš dlouhou, byl by jinak hořký.

3. Přidejte do pánve bůček a promíchejte s karamele. Vmíchejte kokosovou vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte česnek, rybí omáčku a pepř. Vařte na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje a maso bude měkké. Bude to trvat zhruba hodinu a půl. 

4. Osušte mrkev a promíchejte ji v míse s koriandrem, mátou a chilli. Podávejte ke karamelizovanému bůčku s vařenou rýží. 

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

LOSOS SE SLADKÝM ZÁZVOROVÝM GLAZÉ

LOSOS SE SLADKÝM ZÁZVOROVÝM GLAZÉ

Ingredience

150 g cukru, 80 ml rýžového octa, 2 čerstvé chilli papričky (nasekané na jemno), 5 cm dlouhý čerstvý zázvor (oloupaný, nasekaný na jemno), 4 filety z lososa s kůží (každý o hmotnosti 200 g), 1 lžíce arašídového oleje, 350 g salátových listů (výběr podle chuti), svazek čerstvého koriandru, uvařená jasmínová rýže k podávání

Postup

1. Na pánvi při mírné teplotě povařte cukr, rýžový ocet a 60 ml vody, dokud se cukr nerozpustí. Pak zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Přidejte chilli a zázvor. Vařte zhruba 6 - 7 minut, dokud nevznikne hustá omáčka (glazé). 

2. Mezitím očistěte a osušte lososa. Kůži ponechte. Pokapejte ho olejem. Rozpalte grilovací pánev nebo gril. Smažte lososa 3 minuty z každé strany, tak aby byla kůže a vnější část krásně opečená, ale uvnitř byl losos ještě růžový. 

3. Na talíře dejte směs salátových listů. Navrch dejte lososa, přelijte sladkým zázvorovým glazé a posypte čerstvým koriandrem. Podávejte s vařenou jasmínovou rýží. 

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

CO DÁL?

Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.

Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na další suroviny na přípravu sushi nebo na podobné produkty

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: