Rýže na sushi 1 kg
Kód: CHEFSHOP5200010Související produkty
Detailní popis produktu
POPIS
Rýže na sushi v 1kg balení je tou jedinou správnou rýží na přípravu čím dál oblíbenější japonské speciality - sushi. Jedná se o druh rýže známý jako Nishiki, který má krátká a kulatá zrna a vysoký obsah škrobu zaručující její lepivost. Na výborné sushi již nemusíte jen do restaurace. S touto rýží sushi zvládnete připravit hravě i doma. Pochutnejte si na domácím sushi nebo přichystejte návštěvě netradiční pohoštění.
Upozornění pro celiaky: Rýže na sushi je sice bezlepková, ale rýžový rozvar, který se používá na ochucení rýže lepek obsahuje, a tak výsledné sushi bezlepkové není.
SPECIFIKACE
Složení: kulatozrnná rýže na sushi
Hmotnost: 1 kg
Určení: k přípravě sushi
*Fotografie je pouze ilustrační. Odebíráme pro vás rýži na sushi od více výrobců, abychom vám zajistili vždy co nejpříznivější cenu. Množství a kvalita je vždy zachována.
NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pro 100 gramů)
Kalorie: 1479 kJ / 348 kcal
Tuky: 0,7 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,1 g
Sacharidy: 78 g z toho cukry: 0,3 g
Bílkoviny: 7 g
Soli: < 0,01 g
Vláknina: 1 g
PRAKTICKÉ RADY
Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Uchovávejte v suchu a temnu. Pokud po otevření vše nespotřebujete, dejte zbytek rýže do uzavíratelné nádoby.
PŘÍPRAVA SUSHI RÝŽE
Aby se vám sushi podařilo, vždy používejte speciální rýži na sushi, nikdy ne obyčejnou. Jen rýže na sushi vám zajistí tu správnou lepivost, aby vám sushi drželo pohromadě a mělo ten správný tvar.
Postup:
1. Sushi rýži si nejprve dobře několikrát propláchneme. Voda nemusí být zcela průzračná, ale rozhodně nesmí být kalná.
2. Sushi rýži vložíme do hrnce a nalijeme zhruba tolik vody, aby rýži na sushi přesahovala o 1 cm.
3. Hrnec zakryjeme pokličkou a položíme na rozehřátou plotýnku.
4. Když začne dostatečně voda se sushi rýží vřít, zlehka (!) ji promícháme a stáhneme výkon na menší stupeň.
5. Rýže by měla být hotová tehdy, když se odpaří všechna voda.
6. Hotovou rýži na sushi odstavíme z plotýnky, odkryjeme pokličku a necháme vychladnout.
7. Pokud si (nejen) sushi rýži připravujete často, doporučujeme pořídit si kvalitní rýžovar. Ušetří vám čas i práci a rýži si můžete klidně uvařit dopředu.
RÝŽOVÝ ROZVAR NA OCHUCENÍ SUSHI RÝŽE
Octový nálev na sushi připravte ideálně v poměru je 6 : 4 : 1
Ingredience:
60 ml rýžového octa, 40 g cukru, 10 g soli
1. Vše pořádně promícháme, aby se cukr a sůl rozpustily. Pokud směs ohřejeme, cukr a sůl se teplem lépe rozpustí.
2. Uvedené množství vystačí na dochucení zhruba 300 g neuvařené rýže. Pokud vaříte rýže méně, zbytek ochuceného octa na sushi můžete klidně skladovat pár měsíců v chladničce, případně jej využít jako zálivku na salát nebo součást různých dresingů. Pokud se vám nechce vyrábět si octový nálev, můžete si koupit hotový sushi ocet.
3. Rýže na sushi je nutné přibližně 20 minut chladit. Poté ji přemístíme do připravené mísy, ideálně dřevěné, a postupně do ní pomalu přimícháváme octový nálev.
4. Určitě ho nelijte najednou na jedno místo, protože byste si nechtěně mohli veškerou práci pokazit a sushi rýži okyselit příliš.
5. Doporučujeme si malou část nálevu na sushi odložit na později.
6. Ochucenou rýži na sushi necháme téměř úplně vychladnout.
Pozor: Uvařenou rýži nikdy neochucujte octovým nálevem v kovové nádobě. Ideální je speciální dřevěná nádoba na chlazení sushi rýže (takzvaně hangiri), ale postačí i jiná dřevěná, plastová nebo keramická miska.
RECEPT NA MAKI SUSHI S LOSOSEM (HOSOMAKI SUSHI)
Ingredience
1 filet lososa, 1/2 kg sushi rýže, 5 ks řasy nori, wasabi, nakládaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka
Příprava sushi rýže by se neměla podceňovat. Přečtěte si článek o tom, jak vychytat dokonalou sushi rýži zde.
Příprava lososa
![]() |
![]() |
![]() |
||
1. Z filetu vyřízněte středovou tučnou část. |
2. Z krajů filetu odkrojte vše, co není oranžové maso. |
3. Stáhněte kůži s tukem tak, abyste získali úplně čisté maso (tuk je tmavá část pod kůží). |
![]() |
![]() |
|
4. Kostičky, které zůstaly po filetaci vytáhněte pinzetou, nebo pomocí nože. |
5. Z očištěného filetu nakrájejte úhledné hranoly. |
Postup
![]() |
![]() |
|
1. Řasy nori rozkrojte na polovinu a položte na podložku lesklou stranou dolů. Navlhčete si ruce. |
2. Na řasu nori naneste cca 80g rýže tak, aby byla hezky kyprá a rovnoměrně rozložená (cca 1,5 cm vrchního kraje řasy nechte čistý). |
![]() |
![]() |
![]() |
||
3. Naneste proužek wasabi a přidejte kousek lososa. |
4. Pomocí rohožky vše zarolujte a vytvořte pevnou rolku. |
5. Rolku nakrájejte na 6 stejných kusů. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou. |
RECEPT NA URAMAKI SUSHI (CALIFORNIA SUSHI - OBRÁCENÉ ROLKY)
Ingredience
500 g rýže na sushi, 5 archů řasy nori, 10 lžiček kaviáru tobiko, 1 salátová okurka, paprika (2 barvy), wasabi, nakládaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka
Postup
![]() |
![]() |
|
1. Očistěte papriku a nakrájejte ji na tenké proužky. |
2. Rozpulte okurku a vyjměte z ní vodnatý střed. Poté ji nakrájejte na podobné hranoly, jako papriku. |
|
![]() |
![]() |
||
3. Řasu nori rozkrojte na polovinu (pokud máte řasy ve tvaru čtverce) a položte lesklou stranou na rohožku. Navlhčete si ruce. |
4. Naneste přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy tak, aby zůstala kyprá. |
5. Lžičkou po celé ploše rozprostřete kaviár. |
![]() |
![]() |
![]() |
||
6. Otočte tak, aby byla řasa nahoře a rýže s kaviárem dole. Na řasu natřete proužek wasabi. |
7. Do středu naskládejte okurku, papriky nakrájené na tenké proužky a zarolujte. |
8. Krájejte na osm stejných kousků. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou. |
RADA ŠÉFKUCHAŘE
Pro lepší práci s obrácenými rolkami si bambusovou podložku zabalte asi do třech vrstev potravinové fólie.
RECEPT NA NIGIRI SUSHI S KREVETOU
Ingredience
Nigiri sushi jsou bochánky (válečky) ze sushi rýže, které jsou tvořeny tak, aby bylo uprostřed duté místo. Při skusu se pak nigiri samo rozdělí na dvě sousta. Je to umění, v němž se dokonce pořádají soutěže, takže si nelámejte hlavu s tím, když pro začátek bude rýže ve vašem nigiri pouhý váleček.
500 g rýže na sushi,1 arch řasy nori, 200 g krevet, wasabi, nakládaný zázvor, sójová omáčka
Postup
![]() |
![]() |
![]() |
||
1. Jednou rukou z rýže vytvářejte malé válečky. |
2. Na každý váleček natřete trochu wasabi. |
3. Na váleček poklaďte krevetu a z řasy vytvořte tenký "fixační" proužek, který kolem nigiri sushi omotejte. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou. |
Rada šéfkuchaře
V případě, že děláte nigiri sushi s plátky ryb, které na válečku dobře drží, není nutné použít "fixační" řasy, ale je potřeba rybu na válečku jemně uhladit.
CO DÁL?
Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.
Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na další suroviny na přípravu sushi nebo na podobné produkty.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Asijské potraviny |
---|---|
EAN: | 8005734100059 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.