Do hosomaki sushi se rolují hlavně ryby, ale použít můžete i zeleninu. Nejznámější jsou tekamaki s tuňákem a sakemaki s lososem. Použít lze ale i krevety a další mořské plody.
Ingredience
1 filet lososa, 1/2 kg sushi rýže, 5 ks řasy nori, wasabi pasta, nakládaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka
Rada šéfkuchaře
Příprava sushi rýže by se neměla podceňovat. Přečtěte si článek o tom, jak vychytat dokonalou sushi rýži zde.
Příprava lososa
![]() |
![]() |
![]() |
||
1. Z filetu vyřízněte středovou tučnou část. |
2. Z krajů filetu odkrojte vše, co není oranžové maso. |
3. Stáhněte kůži s tukem tak, abyste získali úplně čisté maso (tuk je tmavá část pod kůží). |
![]() |
![]() |
|
4. Kostičky, které zůstaly po filetaci vytáhněte pinzetou, nebo pomocí nože. |
5. Z očištěného filetu nakrájejte úhledné hranoly. |
Postup
![]() |
![]() |
|
1. Řasy nori rozkrojte na polovinu a položte na podložku lesklou stranou dolů. Navlhčete si ruce. |
2. Na řasu nori naneste cca 80g rýže tak, aby byla hezky kyprá a rovnoměrně rozložená (cca 1,5 cm vrchního kraje řasy nechte čistý). |
![]() |
![]() |
![]() |
||
3. Naneste proužek wasabi a přidejte kousek lososa. |
4. Pomocí rohožky vše zarolujte a vytvořte pevnou rolku. |
5. Rolku nakrájejte na 6 stejných kusů. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou. |