Hosomaki sushi - Maki sushi s lososem

Do hosomaki sushi se rolují hlavně ryby, ale použít můžete i zeleninu. Nejznámější jsou tekamaki s tuňákem a sakemaki s lososem. Použít lze ale i krevety a další mořské plody.

Hosomaki - maki sushi s lososem

Ingredience

1 filet lososa, 1/2 kg sushi rýže, 5 ks řasy nori, wasabi, nakládaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka

chef-toque Rada šéfkuchaře

Příprava sushi rýže by se neměla podceňovat. Přečtěte si článek o tom, jak vychytat dokonalou sushi rýži zde

Příprava lososa

IMG_1810   IMG_1806   IMG_1826

1. Z filetu vyřízněte středovou tučnou část.

 

2. Z krajů filetu odkrojte vše, co není oranžové maso.

 

3. Stáhněte kůži s tukem tak, abyste získali úplně čisté maso (tuk je tmavá část pod kůží).

IMG_1846   IMG_1880

4. Kostičky, které zůstaly po filetaci vytáhněte pinzetou, nebo pomocí nože.

 

5. Z očištěného filetu nakrájejte úhledné hranoly.

Postup

IMG_1897   IMG_1912

1. Řasy nori rozkrojte na polovinu a položte na podložku lesklou stranou dolů. Navlhčete si ruce.

 

2. Na řasu nori naneste cca 80g rýže tak, aby byla hezky kyprá a rovnoměrně rozložená (cca 1,5 cm vrchního kraje řasy nechte čistý).

IMG_1921   IMG_1928   IMG_1952

3. Naneste proužek wasabi a přidejte kousek lososa.

 

4. Pomocí rohožky vše zarolujte a vytvořte pevnou rolku.

 

5. Rolku nakrájejte na 6 stejných kusů. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.