Sushi maki s pivem a jiné zvláštnosti

O tom, že v japonské restauraci můžete ochutnat hýbající se chobotnici, jsme už psali. Dokonce si můžete pochutnat na rybě, která ještě mrká, zatímco ji konzumujete. Můžete si o tomto zvláštním zvyku myslet cokoli nebo ho i přísně odsoudit, nepopiratelnou výhodou ale zůstává, že takto připravené sashimi je velmi delikátní a doslova čerstvé... Podívejme se na další zajímavosti, třeba sushi maki s pivem.

[

Udělejte svoje sushi maki zajímavější

Naštěstí jsou i jiné možnosti, jak udělat sushi výjimečným. Umělecké stránce věci hoví styl zvaný "sushi art" nebo "designové sushi". Můžete si vyhrát s konečnou vizuální podobou maki a vytvořit obrázek pandy nebo použít designové řasy nori.

Také už jsme vás (snad) přesvědčili, že pít pivo k sushi je celkem běžná praxe. Ale co takhle zapojit pivo přímo do výroby sushi a udělat vzhledově i chuťově zvláštní variantu maki rolek?

Sushi maki v pivním těstíčku tempura

1. Uvařte silný vývar z čaje butterfly. Cílem je dosáhnout tmavě modré barvy. Nechte vychladnout.

2. V rýžovaru uvařte sushi rýži. Místo vody použijte vývar z čaje butterfly. Rýže pak bude mít krásnou modrou barvu.

3. Do sushi octu nasypte trochu soli a zamíchejte. Tak zaručíte, že se modrá barva rýže nezmění. Důkladně vmíchejte ocet do rýže.

4. Vezměte si velkou nori řasu a ukrojte z ní zhruba čtvrtinu, abyste ji zmenšili. Zbývající kousek schovejte.

5. 85 g hotové sushi rýže rozprostřete na řasu tak, aby vám na obou koncích řasy zbylo trochu místa. Srolujte pomocí rukou a na koncích vyčnívající rýži upěchujte.

6. Zbylou čtvrtinu řasy nori rozkrojte na dvě stejné podélné části.

7. Asi 7 g obarvené sushi rýže rozprostřete po celém kousku řasy a ohněte podélně tak, aby vznikla lodička, ze které bude vykukovat rýže. Postupujte stejně u obou zbývajících kousků řasy.

8. Vezměte si natenko nakrájený filet mořského okouna nebo tresky a ukrojte tak dlouhý kus, jak dlouhou máte připravenou rolku. Zarovnejte okraje filetu do tvaru obdelníku.

Maki sushi

9. Vezměte si další kus řasy nori a položte ji na bambusovou podložku kratším koncem k sobě. Na kraj dejte pár zrníček hotové sushi rýže a přilepte na ni další (kratší) kus řasy tak, aby vznikl delší pás.

10. Z připraveného rybího filetu ukrojte tenký proužek, položte na řasu na šířku a z obou stran položte oba dva menší válečky řasy s rýží (viz krok 7.). Nechte si u těla trochu volné řasy (asi 10 cm).

11. Další přísady dávejte za sebou směrem k tělu: další tenký proužek ryby, tenký proužek papriky nebo mrkve, zbylý větší proužek ryby. Teď už byste měli mít pokrytou celou plochu řasy směrem k sobě.

12. Teď pokládejte přísady od menšího válečku s hotovou rýží, tentokrát směrem od těla v pořadí: větší proužek ryby, tenký proužek papriky, další větší proužek ryby.

13. Hotovou větší rolku (viz krok 5) zarolujte do delšího pruhu řasy, kterou jste právě nazdobili. Účelem je, aby v hotové "maxi rolce" byla ryba rovnoměrně rozprostřená po celém obvodu rolky, aby udělala hezký pravidelný vzor.

14. Teď si udělejte tempura těstíčko. Do mísy nasypte mouku na tempuru. Přilijte pivo a lehce rozmíchejte metlou. Těstíčko má mít poměrně tekutou konzistenci.

15. V těstíčku pečlivě a ze všech stran obalte připravenou sushi rolku.

16. Rolku smažte ve fritovacím hrnci nebo na pánvi v silné vrstvě oleje po dobu asi 3 minut, dokud nemá zlatou barvu.

17. Nechte rolku na chvilku vychladnout na papírovém ubrousku a pak nakrájejte ostrým nožem na 5 stejných dílů. Pokud si nevíte rady, videonávod najdete zde.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení