Druhy sushi: Uramaki neboli obrácené sushi

Dnes se podíváme na zoubek dalšímu oblíbenému druhu sushi rolek: uramaki. Je to vlastně maki sushi “naopak”. Ryba a nori řasa jsou obaleny v rýži a ta je obalená v kaviáru, sezamu nebo bylinkách. Mezi nejoblíbenější druhy sushi uramaki patří tzv. California Roll, která obsahuje okurku, avokádo, krabí tyčinku, japonskou majonézu a rýži obalenou v sezamu.

Uramaki sushi

Tento americký druh sushi přímo vyzývá k různým experimentům, jako například místo sezamu nebo kaviáru použít plátky různobarevných ryb, avokáda... Fantazii se meze zkrátka nekladou!

Ingredience:

  • 500 g sushi rýže
  • 5 archů řasy nori
  • 10 lžiček kaviáru tobiko
  • okurka
  • paprika (2 barvy)
  • wasabi
  • nakládaný zázvor
  • sójová omáčka
  • bambusová rohožka Makisu na rolování
 
ryze na sushiRýže na sushi 1 kg
79,-

Koupit
Podložka na sushi
59,-

Koupit
Sójová omáčka 250 ml
99,-

Koupit
Ryžový ocet Mizkan
109,-

Koupit
Morské řasy Nori
99,-

Koupit
 

Postup:

  1. Očistěte papriku a nakrájejte ji na tenké hranoly.
  2. Rozpulte okurku a vyjměte z ní vodnatý střed. Poté ji nakrájejte na podobné hranoly jako papriku.
  3. Řasu nori rozkrojte na polovinu (pokud máte řasy ve tvaru čtverce) a položte lesklou stranou na rohožku. Navlhčete si ruce.
  4. Naneste přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy tak, aby zůstala kyprá.
  5. Lžičkou po celé ploše rozprostřete kaviár.
  6. Otočte tak, aby byla řasa nahoře a rýže s kaviárem dole. Na řasu natřete proužek wasabi.
  7. Do středu naskládejte okurku, papriky nakrájené na tenké proužky a zarolujte.
  8. Krájejte ostrým nožem na osm stejných kousků. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

Tip: Bambusovou podložku můžete obalit do potravinové fólie, aby se vám s ní lépe pracovalo. Ideální jsou 3 vrstvy.

Zajímavost: Tobiko je kaviár z létajících ryb.