Dnes se podíváme na zoubek dalšímu oblíbenému druhu sushi rolek: uramaki. Je to vlastně maki sushi “naopak”. Ryba a nori řasa jsou obaleny v rýži a ta je obalená v kaviáru, sezamu nebo bylinkách. Mezi nejoblíbenější druhy sushi uramaki patří tzv. California Roll, která obsahuje okurku, avokádo, krabí tyčinku, japonskou majonézu a rýži obalenou v sezamu.

Tento americký druh sushi přímo vyzývá k různým experimentům, jako například místo sezamu nebo kaviáru použít plátky různobarevných ryb, avokáda... Fantazii se meze zkrátka nekladou!
Ingredience:
- 500 g sushi rýže
- 5 archů řasy nori
- 10 lžiček kaviáru tobiko
- okurka
- paprika (2 barvy)
- wasabi
- nakládaný zázvor
- sójová omáčka
- bambusová rohožka Makisu na rolování
Rýže na sushi 1 kg
Podložka na sushi
59,-Koupit
Sójová omáčka 250 ml
99,-Koupit
Ryžový ocet Mizkan
109,-Koupit
Morské řasy Nori
99,-Koupit
Postup:
- Očistěte papriku a nakrájejte ji na tenké hranoly.
- Rozpulte okurku a vyjměte z ní vodnatý střed. Poté ji nakrájejte na podobné hranoly jako papriku.
- Řasu nori rozkrojte na polovinu (pokud máte řasy ve tvaru čtverce) a položte lesklou stranou na rohožku. Navlhčete si ruce.
- Naneste přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy tak, aby zůstala kyprá.
- Lžičkou po celé ploše rozprostřete kaviár.
- Otočte tak, aby byla řasa nahoře a rýže s kaviárem dole. Na řasu natřete proužek wasabi.
- Do středu naskládejte okurku, papriky nakrájené na tenké proužky a zarolujte.
- Krájejte ostrým nožem na osm stejných kousků. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.
Tip: Bambusovou podložku můžete obalit do potravinové fólie, aby se vám s ní lépe pracovalo. Ideální jsou 3 vrstvy.
Zajímavost: Tobiko je kaviár z létajících ryb.