Průvodce - zelený čaj: které čaje podávat k sushi?

Pokud vyrazíte do sushi restaurace nebo si sushi objednáte domů, pravděpodobně ho zapíjíte tím, co máte zrovna po ruce. V Japonsku ale téměř bez výjimky uvidíte lidi, jak společně se sushi pijí pouze zelený čaj. Proč sushi a zelený čaj tvoří tak dobrou kombinaci?

Čistí a pomáhá metabolismu

Odpověď je jednoduchá. Zelený čaj nejen skvěle chutná, ale hlavně pomáhá našemu organismu lépe metabolizovat sůl, které je v sójové omáčce velké množství. A tím, že si sushi namáčíte do sójové omáčky, do svého těla dostáváte soli opravdu hodně. Proto pomáhá napít se v průběhu konzumace sushi zeleného čaje.

Zelený čaj a sushi – jak je správně kombinovat

Hlavní úlohou zeleného čaje je už zmíněné metabolizování soli. Slouží také jako příjemné osvěžení. V žádném případě by ale čaj neměl mít výraznou chuť, aby nepřebil samotné sushi nebo jeho chuť nijak nenarušil.

V sushi barech tak nejčastěji najdete zelené čaje s názvy bancha a konacha, které sushi doplňují, ale s jeho chutí nesoutěží. Na podzim a v zimě můžete popíjet čaj genmaicha, který se pro chladnější období hodí více než bancha.

zeleny-caj2

Velmi horký a zdarma

V Japonsku se zelený čaj podává k sushi tradičně zdarma. Možná vás ale překvapí, že nejde o vysoce kvalitní japonský čaj. A to z důvodu, které jsme vysvětlili výše.

Od klasického čaje se čaj v sushi barech liší ještě tím, že se podává extrémně horký. Je to proto, že horká voda a zelený čaj společně čistí jazyk a odstraňují olejnaté zbytky, které mohly zůstat po konzumaci ryby. Vzhledem k tomu, že každý kousek ryby má velmi výraznou, ale zároveň jemnou chuť, je nezbytně nutné si chuťové pohárky po jednotlivých kouscích osvěžit douškem čaje.

Příště, až si budete pochutnávat na vynikajícím sushi, nezapomeňte ho doplnit správným nápojem. Uvidíte, že každý kousek japonského zázraku si pak vychutnáte ještě o něco více.

zeleny-caj

Tip: Z kterých druhů zeleniny se dá sushi vyrábět? - Zeleninové sushi je snadné a rychle hotové.