Sice bychom raději psali o grilování a co k němu potřebujete, ale protože počasí nám, milovníkům grilování, pořád nějak nepřeje, zaměříme se na přípravu steaků na pánvi. Jak má taková povinná výbava na steaky vypadat?
Steaky na pánvi jsou stejně dobré jako ty na grilu
Dokonce někdo je přímo preferuje, a není divu. Nemusíte řešit místo na gril, shánět dřevěné uhlí a společnost, kvůli které by stálo za to grilování vůbec uspořádat. Pro přípravu steaku na pánvi vám stačí pár věcí:
Sporák, trouba, kamna, indukční deska…
Bez nich to zkrátka nepůjde. Ale snad můžeme předpokládat, že něco z toho doma určitě najdete.
Pánev
Vycházejte z předchozího bodu. Pokud máte indukční desku, použijte pánev určenou pro indukční desky. Pánev by měla být dostatečně velká, aby se na ni pohodlně vešel jeden steak. (Víc steaků najednou nedělejte, pokud je nechcete mít dušené.) A jaký druh pánve by to měl být? V podstatě je to jedno. Samozřejmě můžete s velkým úspěchem použít speciální grilovací pánev, která vytvoří ve struktuře masa vzor grilovací mřížky. Ale jistě neuděláte chybu ani s litinovou, nerezovou, měděnou, hliníkovou nebo teflonovou pánví. Úplně ideální je mít takovou, která vydrží vyšší teploty a můžete ji dát do trouby.
Nůž
Měl by být dostatečně dlouhý a samozřejmě pečlivě nabroušený. Upižlaný plátek masa za nějakou tu ušetřenou korunu opravdu nestojí. Zvlášť pokud steak připravujete vcelku a krájíte až hotový. Pokud nevíte, zda si pořídit nůž s kovovým nebo keramickým ostřím, nechte si poradit zde.
Kleště
Tuhle součást výbavy nepodceňujte. Se steakem manipulujte zásadně pomocí kleští, nikdy nepoužívejte vidličku!Propíchnutý steak přijde o šťávu a tím pádem je po legraci. Kleště zvolte takové, které jsou kompatibilní s pánví, čili ne takové, které poškrábou teflon (pokud děláte steak na pánvi z teflonu) apod. A myslete na to, aby se vám s nimi dobře manipulovalo a steak z nich nevyklouzával.
Talíř
Možná se vám zdá zbytečné tuhle součást povinné výbavy na steaky připomínat. Ale zásadní je, abyste měli talíř připravený (ideálně nahřátý) už ve chvíli, kdy se chystáte rozpálit pánev. Ve finále už na nějaké lovení dostatečně velkého talíře z kredence nebudete mít čas.
Hodiny
Při přípravě steaků nezbytnost. Vzhledem k tomu, že jednotlivé stupně propečenosti steaku od sebe dělí div ne vteřiny, je správný timing doslova klíčový.
Suroviny
Maso na steak (podle toho, jak ho chcete udělat), pepř a sůl, koření, olivový olej a máslo. To by vám na přípravu klasického jednoduchého steaku mělo stačit.