Hovězí steak: základní recept

Když už víme, jak vybrat maso na steak a na co si při jeho přípravě dát pozor, nic nám nebrání vyzkoušet si základní recept na hovězí steak. Tak s chutí do toho!

Ingredience na hovězí steak:

Steak

  • 800 g hovězí svíčkové (střední část)
  • 50 ml olivového oleje
  • 50 g másla
  • 1⁄2 svazku rozmarýnu
  • pepř
  • sůl

Postup:

1. Osušené a očištěné maso nakrájejte na kusy po 170 g (cca 3cm vysoké).

2. Marinujte v olivovém oleji s pepřem a rozmarýnem.

3. Steaky zprudka opečte na pánvi 1,5 minuty z každé strany.

4. Poté na každý z nich položte kostičku másla a dejte péct do trouby při 200°C.

5. Maso před podáváním nechte odpočinout, aby se šťáva udržela v mase. Osolte až těsně před podáváním.

Poznámka: Propečenost masa se určuje dle doby strávené v troubě při 200°C.

Rare: 2-3 minuty

Medium: 5-6 minut

Well done: 8-10 minut

RADA ŠÉFKUCHAŘE: Jak si steak vytvarujete před vložením na pánev, takový tvar bude mít i po tepelné úpravě. Proto je nezbytné maso jemnými pohyby rukou upravit do vzhledného tvaru.

TIP: Steak z argentinské svíčkové podávejte s grilovanou zeleninou nebo bramborami pečenými s rozpůleným česnekem a rozmarýnem. Menu můžete doplnit středně pálivou chilli omáčkou Mučíto.