Sous vide: Tajemství vaření ve vakuu

Už jste někdy slyšeli o metodě vaření zvané sous vide, která byla donedávna využívána především v profesionálních kuchyních, ale dnes už proniká i do domácností? Přečtěte si o ní více.

Sous vide = vaření ve vakuu

Francouzské slovo sous vide (čtěte přibližně jako „suvíd“) v češtině znamená „ve vakuu“, což hodně napovídá o tom, jak vaření tímto stylem probíhá. Jedná se o pomalou úpravu potravin při nízkých teplotách ve vodní lázni, přičemž daná potravina je zabalena v plastovém sáčku, ve vakuu. Většinou se „vaří“ v rozmezí teplot 52°C – 82°C, přičemž teploty mohou být i vyšší, ale vždy stabilní. Čím nižší je teplota, tím se zpravidla prodlužuje doba přípravy, která může být klidně až 48 hodin.

Sous Vide přístroj Steba
5199,-

Koupit
Sous Vide přístroj Demi 9 l
9490,-

Koupit
Vakuovačka Guzzanti
2099,-

Koupit
Vakuovačka Steba
2299,-

Koupit
Fólie do vákuovačky
499,-

Koupit

Zachování živin

U přípravy pokrmů v nižší teplotě je nutné myslet na čerstvost surovin, a to ještě více než při standardní úpravě. Odměnou vám bude to, že si suroviny zachovají veškeré chutě, šťavnatost a díky šetrné přípravě se neponičí ani hodnotné výživové látky. Díky tomu je sous vide vhodné například i pro přípravu mořských a sladkovodních ryb, steaků nebo zeleniny.

Sous vide pro domácí použití

Většina domácích přístrojů na sous-vide má objem přibližně 12 l, ve kterých připravíte až 20 porcí. Nezbytnou součástí vybavení pro takovou úpravu jídel je i vakuovačka. Existují i návody, jak si poradit bez přístroje za pomoci hrnce a teploměru, či potravinové fólie namísto vakuovačky, ale ne vždycky se potom dostaví ten správný výsledek, jelikož především udržení stabilní teploty v hrnci není úplná hračka. Domácí stroje na sous-vide se cenově pohybují okolo 12 000 Kč. Podívejte se, jak nádherný steak uděláte snadno v sous vide vařiči.