Blog Steak

Foodparade 2018, festival který vám bude chutnat

V krásných zahradách Trojského zámku jsme pro vás připravili 8. ročník již tradičního festivalu Foodparade. Přijďte 1.-2. září zakončit prázdniny akcí, která vybočí z řady jiných food festivalů. Rozložte si se svou rodinou nebo přáteli piknikovou d...

Kde sehnat nejlepší maso na steaky – tipy, kam zajít a podle čeho vybírat

Základem dobrého steaku je kvalitní maso. Kde ho ale hledat? Pokud máte ve svém okolí kvalitního řezníka, tak máte vyhráno. Existují ale i další možnosti, kam se vydat. A nezapomeňte ani na další aspekty, kterých si všímat, když chcete koupit kvalitn...

Kde pořídit kvalitní maso? Poznejte svého řezníka!

Mít svého“ řezníka, stejně jako pekaře, krejčího nebo kadeřníka, patřilo kdysi v měšťanské společnosti k základním zvyklostem. Kvalitní maso od lokálních farmářů, ale vystřídal později socialistický nedostatek a následně supermarketová touha po co ne...

Chutney – mangové s chilli

Chutney v překladu znamená pikantní džem a je velmi populární v Indii a jihovýchodní Asii. Jde o uvařené pikantní ovoce, které se skvěle hodí například ke steakům. Může být sušší nebo šťavnatější omáčka, s hrubší nebo jemnou texturou. Ingredience ...

Telecí maso: Jak chutná a jak ho využít v kuchyni?

Je křehké, šťavnaté, má příjemnou vůni a mírně nasládlou chuť. Není divu, že je telecí maso tak oblíbené. Ze kterých telat je nejlepší a jak se obvykle využívá v kuchyni? Nejlepší je maso z telat starých 4–6 týdnů Telecí maso je takzvané bílé mas...

Šťavnatý steak nebo podrážka? Důležitost zrání masa

Proč je důležité zrání masa? Hovězí maso je samo o sobě charakteristické vyšší tuhostí a hutností struktury masa. Proto, aby bylo maso lahodné a doslova se při konzumaci rozplývalo na jazyku, je nutné, nechat ho správně „dozrát“. Po porážce dobytk...

7 druhů steaků, znáte je všechny?

T-bone steak T-bone steak získal svůj název podle hřbetní kosti ve tvaru písmene T, která protíná dva svaly – pravou svíčkovou a nízký roštěnec. Jedná se tedy v podstatě o dva steaky vysoké kvality v jednom. Měl by vážit nejméně 400 gramů a chuť s...

Vepřová krkovička na černém pivu s rösti

Vepřová krkovička je na tento recept nejlepší volbou.  Je to jeden z mála kusů masa, který nemá „specifickou“ vůni, a díky prorostům je krásně šťavnatá, maso zkřehne a nasaje do sebe okolní chuti. Ingredience: • 5 plátků vepřové krkovice• 4 střed...

Sous Vide - steak z roštěnce s křenovým krémem

Lahodný steak z vysokého roštěnce s křenovým krémem, nakládanou mrkví a ředkví. Výborně se k němu hodí i borůvková omáčka. Připravte si pokrm jako od michelinského šéfkuchaře a díky metodě Sous Vide – vaření ve vakuu, bude váš steak naprosto dokonalý...

Skladování hovězího masa - jaká jsou pravidla?

Maso podléhá rychlé zkáze, a proto je důležité pro udržení kvality, vědět, jakna sprásvné skladování hovězího masa v domácích podmínkách. Jedině tak masu neublížíte a po tepelné úpravě si vychutnáte jeho opravdovou delikátní chuť. Shrnuli jsme pro vá...

Vepřová žebírka, ostrá javorová omáčka a Coleslaw

Kdo by neměl rád krásně vypečená vepřová žebírka? Vepřová žebírka jsou často nedoceněná, přitom jsou lahodná a finančně nás příliš nezatíží. Naše vepřová žebírka jsou ideální občerstvení na pánskou jízdu, s extra ostrou omáčkou! A pro odlehčení jsme ...

Stupně propečení steaků

Máte-li kvalitní hovězí maso, není třeba se obávat různých stupňů propečení. Někdo miluje krvavý steak, jiný si pochutná jen na zcela propečeném masu. Záleží čistě na vás, jak ho máte rádi propečený. Dokonalý steak je na povrchu krásně opečený a uvn...

Mexická kuchyně - Carpaccio tortillas, Pico de Gallo, Guacamole

Dnes nám nabídne něco málo mexická kuchyně a to Carpaccio tortillas. Nebojte, zůstaneme u masa, protože se primárně u hlavního chodu jedná o tenké plátky hovězí svíčkové, balené v pšeničné tortille s parmazánovým créme fraiche a rukolou. Mexická kuch...

Znáte utajené steaky, o kterých jste neslyšeli?

Většina z nás má ve zvyku vařit stále dokola z těch samých druhů hovězího masa a při jeho výběru vždy sáhnou po tom stejném osvědčeném kousku. Nebojte se zkusit něco nového. Vedle těch známých a milovaných bifteků ze svíčkové či z roštěnce existuje j...

Steak - na co myslet, když jej připravujete?

Připravit domácí steak není nijak náročná, ale je třeba dodržovat několik drobných zásad, které mohou značně ovlivnit výsledek. Na co se vyplatí pamatovat při přípravě steaků? Hovězí maso nikdy neomývejte vodou. Vždy ho po vybalení pouze otřete pa...

5 nejčastějších chyb - příprava steaků

Příprava steaků vypadá jako jednoduchá záležitost, zdání ovšem klame. Prvotním předpokladem sice je správné a dlouze uleželé maso, neméně důležité je však i dodržování správného postupu, neporušování základních pravidel a v neposlední řadě vytrvalý t...

Porterhouse steak – skutečný král mezi steaky

Pro všechny milovníky masa je porterhouse steak dokonalá slast. Říkáte si, proč? Nepřeháníme náhodou? S klidným svědomím můžeme říct, že ne. Jde totiž o delikátní maso s chutí přímo od kosti, a to v pořádně velké porci. Jsou to vlastně dva steaky v ...

Steak s chimichurri

V zimních měsících je vhodné zvýšit příjem rostlinných tuků a bílkovin, které nejen, že vám lépe pomůžou zvládnout stres, ale také vás nadopují energií. Dopřejte si proto dostatečné množství sýrů, vajec, ořechů, řeckých jogurtů, olivového nebo kokoso...

Cachopo (smažená hovězí kapsa) podle Martina Škody

Skvělý recept z Martinovy nové kuchařky na Cachopo! S jeho svolením přinášíme recept na další masovou specialitku! Na cachopo (5 porcí): 1 kg zadního hovězího (ideálně mírně prorostlého, běžně se používá kýta, hodí se ale i nízká roštěná) sůl ...

Hovězí po burgundsku podle Julie Child (Boeuf bourguignon)

Hovězí po burgundsku je oblíbené snad po celém světě a jeho příprava má několik variant. My se dnes podíváme na variantu z kuchařky Julie Child. Kromě kvalitního hovězího masa budete potřebovat i kvalitní dobré červené víno:-). Hovězí po burgundsku ...

Grilovaný losos v karamelové omáčce v 5 krocích!

Losos na grilu, obecně ryby na grilu, sladkovodní, mořské nebo i plody moře jsou chutově velmi výborné. Neobsahují příliš tuku, jejich příprava je rychlá a jednoduchá a hodí se pro každou příležitost. Vyzkoušíte recept z kurzu Chefparade - Grilovan...