Zdravá svačina: domácí müsli tyčinky s medem

Po müsli tyčince obvykle sáhneme ve chvíli, kdy máme chuť na něco sladkého nebo potřebujeme tělu dodat energii. Často se ale mylně domníváme, že děláme pro své tělo to nejlepší. Většina kupovaných müsli tyčinek jsou plné potravinových náhražek, cukru a nekvalitních tuků útočících na srdce a cévy. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, müsli tyčinky jsou kalorické bomby, které se vyrovnají klasickým sladkostem. Pokud se jim snažíte vyhýbat, připravte si zdravé domácí müsli tyčinky. Je to jednodušší, než si myslíte a budete mít plně pod kontrolou jejich složení. Navíc si můžete domácí müsli tyčinky připravit přesně podle vlastní chuti.

Ovesné vločky jako účinný zdroj energie

Müsli tyčinky

Díky vysokému obsahu cenných látek, komplexních sacharidů a dalších živin, patří ovesné vločky bezpochyby do zdravého jídelníčku. Vysoký podíl vlákniny a ideální poměr mastných kyselin, regulují glukózu v krvi a navozují tak pocit nasycenosti po delší dobu. Za zmínku stojí také jejich antioxidační účinky se schopností snižování cholesterolu v krvi a v neposlední řadě působí blahodárně na nervový systém. Napomáhají k soustředění a podporují paměť. Pokrmy z ovesných vloček je možné připravit na nejrůznější způsoby, chutnají skvěle na slano i na sladko. Pokud je zkombinujete s mléčnými výrobky, získáte ideální zdravou variantu ke snídani či svačině.

Domácí müsli tyčinky

Zdravé domácí müsli tyčinky z ovesných vloček si velmi jednoduše a rychle můžete připravit doma a dopřát dětem nebo sami sobě chutnou svačinu plnou energie, bez zbytečného množství cukru. Použít můžete nejrůznější ingredience jako jsou oříšky, semínka nebo sušené ovoce. My jsme zvolili variantu s medem a čokoládou.

Ingredience

  • 4 bílky
  • lžíce cukru
  • 100 g medu
  • 1 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 50 g kokosových lupínků
  • 120 g jemných ovesných vloček
  • 100 g směsi ořechů a sušeného ovoce, nasekané (mandle, para ořechy, lískové oříšky / hrozinky, brusinky, goji..)
  • 50 g hořké čokolády, nasekané
  • hrst kakaových bobů
  • špetka mořské soli

Pomůcky:

Nízký plech na pečení, pečící papír, ostrý nůž, mřížku na chladnutí, dózu na skladování 

Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem.

2. Nejprve si uvaříme vločky: v menším hrnci přivedeme k varu tři šálky vody se špetkou soli, přisypeme ovesné vločky a necháme lehce probublávat na mírném ohni 10 minut. Poté necháme vychladnout.

3. V misce prošleháme bílky s cukrem, přidáme vanilkový extrakt, ¼ lžičky skořice a špetku soli. Nezapomeneme na kokosové lupínky a směs ořechů s ovocem, nakonec pak uvařené vločky, čokoládu a kakaové boby. Mícháme, až se nám všechny ingredience pěkně spojí.

4.Směs rozprostřeme na plech, rovnoměrně uhladíme a pečeme cca 30 minut dozlatova. Pak necháme vychladnout na mřížce 10 minut a poté až do úplného ztuhnutí v lednici.

5. Hotové müsli rozkrájíme nožem na stejně dlouhé tyčinky. Domácí müsli tyčinky skladujeme v dóze.

Tip:

Vyzkoušejte také pohankové sušenky s goji podle našeho receptu!