Švestkový koláč od Lucy

Super bloggerka Lucka z Mlsy od Lucy si pro nás opět připravila super recept na lahodný švestkový koláč, který zvládne doma úplně každý! Zajímavostí je, že nepoužíváme jen švestky v celku, ai část z nich rozvaříme v podstatě na taková povidla. Kolá dostane zase o něco zajímavější texturu a určitě vám bude moc chutnat :-)

Náročnost: střední
Doba přípravy: do 2 hodin + chlazení
Počet porcí: 8 - 12

Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, struhadlo, nůž, mísa na těsto, potravinářská fólie, mísa na švestky, hrnec (ve kterém budeme rozvařovat švestky), vařečka, čajová lžička, polévková lžíce, miska na drobenku, forma na koláč o průměru 24 cm, pečicí papír, špejle

Suroviny

Těsto

  • 185 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 60 g třtinového cukru 
  • 1 žloutek
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Náplň

  • 600 g vypeckovaných švestek
  • třtinový cukr - dle chuti
  • skořice - dle chuti
  • troška vody na podlití

Drobenka

  • 40 g (studeného másla)
  • 6 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce třinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice

Na ozdobu 

  • 2 hrsti plátků mandlí
  • 6 rozpůlených a vypeckovaných švestek
  • je-li chuť tak bílý jogurt nebo zakysaná smetana 

Postup

  1. Nejdříve si připravíme těsto, které bude mezitím, co budeme vypeckovávat a vařit švestky, odpočívat v ledničce.

  2. Všechny suroviny na těsto, tedy hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru smícháme v míse dohromady a až bude těsto držet trochu při sobě, tak je vyklopíme na pracovní desku nebo vál a vypracujeme v hladké těsto. Těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky odpočinout.

  3. Nyní přichází na řadu ovoce. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do hrnce. V hrnci švestky podlijeme trochou vody (aby se nám nezačaly připalovat), přidáme zatím jen trochu cukru a skořice (více budeme přidávat až dle chuti švestek). Vaříme pod pokličkou na mírný stupeň dokud nejsou švestky rozvařené, poté odklopíme a necháme trochu zredukovat šťávu. Během vaření občas zamícháme, ochutnáme a dle potřeby přidáme cukr nebo skořici (záleží na kyselosti švestek). 

  4. Mezitím, co se nám vaří švestky, si připravíme pomocí prstů drobenku. 

  5. Nyní zapneme troubu na 180°C, těsto vyndáme z ledničky, ukrajujeme a vtlačujeme do koláčové formy, kterou jsme si vyložili pečicím papírem. Těsto vtlačujeme až do okrajů. 

  6. Na těsto vylijeme svařené švestky, rovnoměrně ozdobíme půlkami švestek, které dáváme dření nahoru, posypeme drobenkou a mandlemi. Dáme do trouby péct do té doby, dokud nebude mít koláč zlatavé okraje a těsto se nebude lepit na špejli.

  7. Hotový koláč necháme vychladnout a dle chuti podáváme s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

švestkový koláč lucy