Super bloggerka Lucka z Mlsy od Lucy si pro nás opět připravila super recept na lahodný švestkový koláč, který zvládne doma úplně každý! Zajímavostí je, že nepoužíváme jen švestky v celku, ai část z nich rozvaříme v podstatě na taková povidla. Kolá dostane zase o něco zajímavější texturu a určitě vám bude moc chutnat :-)
Náročnost: střední
Doba přípravy: do 2 hodin + chlazení
Počet porcí: 8 - 12
Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, struhadlo, nůž, mísa na těsto, potravinářská fólie, mísa na švestky, hrnec (ve kterém budeme rozvařovat švestky), vařečka, čajová lžička, polévková lžíce, miska na drobenku, forma na koláč o průměru 24 cm, pečicí papír, špejle
Suroviny
Těsto
- 185 g hladké mouky
- 120 g změklého másla
- 60 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Náplň
- 600 g vypeckovaných švestek
- třtinový cukr - dle chuti
- skořice - dle chuti
- troška vody na podlití
Drobenka
- 40 g (studeného másla)
- 6 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce třinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
Na ozdobu
- 2 hrsti plátků mandlí
- 6 rozpůlených a vypeckovaných švestek
- je-li chuť tak bílý jogurt nebo zakysaná smetana
Postup
- Nejdříve si připravíme těsto, které bude mezitím, co budeme vypeckovávat a vařit švestky, odpočívat v ledničce.
- Všechny suroviny na těsto, tedy hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru smícháme v míse dohromady a až bude těsto držet trochu při sobě, tak je vyklopíme na pracovní desku nebo vál a vypracujeme v hladké těsto. Těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky odpočinout.
- Nyní přichází na řadu ovoce. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do hrnce. V hrnci švestky podlijeme trochou vody (aby se nám nezačaly připalovat), přidáme zatím jen trochu cukru a skořice (více budeme přidávat až dle chuti švestek). Vaříme pod pokličkou na mírný stupeň dokud nejsou švestky rozvařené, poté odklopíme a necháme trochu zredukovat šťávu. Během vaření občas zamícháme, ochutnáme a dle potřeby přidáme cukr nebo skořici (záleží na kyselosti švestek).
- Mezitím, co se nám vaří švestky, si připravíme pomocí prstů drobenku.
- Nyní zapneme troubu na 180°C, těsto vyndáme z ledničky, ukrajujeme a vtlačujeme do koláčové formy, kterou jsme si vyložili pečicím papírem. Těsto vtlačujeme až do okrajů.
- Na těsto vylijeme svařené švestky, rovnoměrně ozdobíme půlkami švestek, které dáváme dření nahoru, posypeme drobenkou a mandlemi. Dáme do trouby péct do té doby, dokud nebude mít koláč zlatavé okraje a těsto se nebude lepit na špejli.
- Hotový koláč necháme vychladnout a dle chuti podáváme s jogurtem nebo zakysanou smetanou.