Lehoučký tvarohový jahodový cheesecake s křupavou krustou je perfektní a zamiluje si je každý. Tentokrát jsme jej vylepšili o čokoládovou omáčku. Na chuť přijdou především v létě, protože uspokojí chutě, ale není po jejich konzumaci pocit těžkosti a přeplněného žaludku jako je tomu například v případě hutných čokoládových a šlehačkových zákusků.
Ingredience na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- ½ balení kypřícího prášku do pečiva
- 40 g moučkového cukru
Náplň na tvarohový jahodový cheesecake:
- 500 g měkkého tvarohu
- 300 g jahod nakrájených na plátky
- 2 balení vanilkového cukru
- 200 ml mléka
- 1 vejce
Na omáčku:
- 100 g čokolády
- 1 lžíce másla
- 150 ml vody
- 130 g krupicového cukru
Postup:
1. Mouku nasypte do hluboké mísy. Přidejte na kousky nakrájené rozměklé máslo, vejce, moučkový cukr a prášek do pečiva a rukama vypracujte vláčné těsto.
2. Zapékací formu vymažte máslem a pak její dno i stěny pokryjte těstem.
3. Do hluboké mísy dejte tvaroh, vejce, vanilkový cukr a mléko a prošlehejte.
4. Tvarohovou náplň nalijte na těsto a dejte péct do trouby na 170 °C asi na 30 minut.
5. Pak na dort navršte nakrájené jahody a vložte ještě na 10 až 15 minut do trouby.
6. V rendlíku na středním plameni rozehřejte vodu s čokoládou a cukrem. Občas zamíchejte. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 5 minut, až omáčka trochu zhoustne. Nakonec do ní vmíchejte máslo.
7. Upečený dort ozdobte čokoládovou omáčkou.