Tamarindové lusky

Sušené lusky tamarindu už pomalu pronikají i do našich kuchyní. Nevypadají sice příliš lákavě, ale nenechte se odradit, uvidíte, že vás překvapí svou netradiční exotickou chutí. Tamarind v sobě ukrývá lahodnou dužinu, která se do jídla přidává během vaření. Můžete se setkat i s jiným názvem jako například tamaryšky, indické či kyselé datle. Jejich chuť je aromatická, a proto se využívá nejčastěji v indické nebo thajské kuchyni. Nicméně díky své příjemné lepivé konzistenci a zejména zdraví prospěšným látkám, najde zaručeně uplatnění i v jiných pokrmech.

Léčivé účinky a nutriční složení tamarindu

Tamarind je bohatý na základní vitaminy a stopové prvky podstatné pro správné fungování organismu. Lepkavá dužina je zdrojem jednoduchých polysacharidů, vlákniny a pektinu. Díky kyselině vinné, která dodává jídlu kyselou chuť, je tamarind také silným antioxidantem. Ty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu. Důležitou roli hrají antioxidanty také v potravinářství. Zajišťují, aby si potraviny zachovaly chuť a barvu a byly poživatelné po delší dobu. Nezanedbatelný je i obsah minerálních látek jako železo, měď, draslík, vápník a železo.

tamarind-1-1024x683

Kde se tamarind používá?

Tamarind je jednou z nejvyhledávanějších složek indické kuchyně. K oblíbeným patří i v oblasti Středního východu a najdeme ho často také v asijské gastronomii. V některých indických domácnostech se těší oblibě nezpracované čerstvě nařezané plody plně nahrazující osvěžující desert. Jinde se používá do omáček, marinád nebo do ovocných a zeleninových salátů. Nic nezkazíte tím, když ho přidáte do tvarohu, jogurtu nebo ovocného koktejlu. Jeho sladko-kyselá chuť, spolu s dalšími ingrediencemi, vytvoří úžasnou harmonii. Své uplatnění najde také ve slaném či sladkém pečení. Zkuste náš tip na neodolatelné, vláčné čokoládové cupcakes s exotickou chutí tamarindu.

Čokoládové cupcakes s tamarindem

Čokoládové cupcakes

  • 1 ½ šálku celozrnné mouky
  • 1/3 šálku pravého kakaa 
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička vanilky nebo vanilkového extraktu
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 5 polévkových lžic rostlinného oleje
  • 3/4 šálku tamarindové pasty
  • 1 šálek vody

Postup:

1. Předehřejte troubu na 150°C. V misce smíchejte tamarindovou pastu, cukr a vodu. Dobře promíchejte, aby se cukr vláčně rozpustil. Nyní přidejte olej, zamíchejte a na chvíli odložte stranou.

2. Ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku, jedlou sodu, kakao, vanilku a sůl. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady. Nyní přidejte rozmíchanou tamarindovou pastu s cukrem a vodou a dobře promíchejte.

3. Připravte si formu na cupcakes, nalijte do ní těsto a vložte do trouby. Pečeme 20 – 25 minut dokud není vnitřek zcela upečen. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřízce pro chladnutí pečiva.

4. Jakým krémem tyto úchvatné cupcakes dozdobit se můžete inspirovat v našem článku.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení