Tamarindové lusky

Sušené lusky tamarindu už pomalu pronikají i do našich kuchyní. Nevypadají sice příliš lákavě, ale nenechte se odradit, uvidíte, že vás překvapí svou netradiční exotickou chutí. Tamarind v sobě ukrývá lahodnou dužinu, která se do jídla přidává během vaření. Můžete se setkat i s jiným názvem jako například tamaryšky, indické či kyselé datle. Jejich chuť je aromatická, a proto se využívá nejčastěji v indické nebo thajské kuchyni. Nicméně díky své příjemné lepivé konzistenci a zejména zdraví prospěšným látkám, najde zaručeně uplatnění i v jiných pokrmech.

Léčivé účinky a nutriční složení tamarindu

Tamarind je bohatý na základní vitaminy a stopové prvky podstatné pro správné fungování organismu. Lepkavá dužina je zdrojem jednoduchých polysacharidů, vlákniny a pektinu. Díky kyselině vinné, která dodává jídlu kyselou chuť, je tamarind také silným antioxidantem. Ty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu. Důležitou roli hrají antioxidanty také v potravinářství. Zajišťují, aby si potraviny zachovaly chuť a barvu a byly poživatelné po delší dobu. Nezanedbatelný je i obsah minerálních látek jako železo, měď, draslík, vápník a železo.

tamarind-1-1024x683

Kde se tamarind používá?

Tamarind je jednou z nejvyhledávanějších složek indické kuchyně. K oblíbeným patří i v oblasti Středního východu a najdeme ho často také v asijské gastronomii. V některých indických domácnostech se těší oblibě nezpracované čerstvě nařezané plody plně nahrazující osvěžující desert. Jinde se používá do omáček, marinád nebo do ovocných a zeleninových salátů. Nic nezkazíte tím, když ho přidáte do tvarohu, jogurtu nebo ovocného koktejlu. Jeho sladko-kyselá chuť, spolu s dalšími ingrediencemi, vytvoří úžasnou harmonii. Své uplatnění najde také ve slaném či sladkém pečení. Zkuste náš tip na neodolatelné, vláčné čokoládové cupcakes s exotickou chutí tamarindu.

Čokoládové cupcakes s tamarindem

Čokoládové cupcakes

  • 1 ½ šálku celozrnné mouky
  • 1/3 šálku pravého kakaa 
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička vanilky nebo vanilkového extraktu
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 5 polévkových lžic rostlinného oleje
  • 3/4 šálku tamarindové pasty
  • 1 šálek vody

Postup:

1. Předehřejte troubu na 150°C. V misce smíchejte tamarindovou pastu, cukr a vodu. Dobře promíchejte, aby se cukr vláčně rozpustil. Nyní přidejte olej, zamíchejte a na chvíli odložte stranou.

2. Ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku, jedlou sodu, kakao, vanilku a sůl. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady. Nyní přidejte rozmíchanou tamarindovou pastu s cukrem a vodou a dobře promíchejte.

3. Připravte si formu na cupcakes, nalijte do ní těsto a vložte do trouby. Pečeme 20 – 25 minut dokud není vnitřek zcela upečen. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřízce pro chladnutí pečiva.

4. Jakým krémem tyto úchvatné cupcakes dozdobit se můžete inspirovat v našem článku.