Pohankové sušenky s goji – kustovnicí čínskou

Pohankové sušenky s goji – kustovnicí čínskou jsou výborným zpestřením nejen odpolední kávy nebo čaje. K chuti přijdou kdykoli. Tyto jsou připravené z vloček, pohankové mouky, semínek a kustovnice, takže jsou navíc i zdravé, proto nemusíte mít žádné výčitky, když je budete mlsat jen tak na posezení. Semínka jsou bohatým zdrojem vlákniny a minerálních látek, kustovnice obsahuje cenné vitaminy a beta-karoten. Pohankové sušenky s goji jsou určitě vítaným a zdravým občerstvením 

Ingredience:

Pohánkové sušenky s góji

  • 100 g pohankové mouky
  • 100 gramů ovesných vloček
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 110 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sušené kustovnice čínské
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce slunečnicového oleje na vymazání
 

Postup na pohankové sušenky s goji:

1. Troubu předehřejte na 175 °C. Formu na minidortíky vymažte olejem.
2. Do velké mísy nasypte pohankovou mouku a ovesné vločky a promíchejte s cukrem.
3. Máslo rozpusťte. Jakmile trochu vychladne, přimíchejte k němu ušlehané vejce a med.
4. Směs vlijte do mísy a promíchejte.
5. Naběračkou naplňte formy na minidrotíky a posypte semínky a kustovnicí.
6. Pečte dozlatova, zhruba 25 minut.

Tip:

Pohankové sušenky s goji jsou perfektní samotné, pokud jste ale na sladké, můžete si je namočit v ovocném džemu.

Něco málo o Goji:

Vzhledem připomínají rozinky, ale mají štiplavější a nakyslejší chuť. Výtečné jsou do sladkých moučníků.
Kustovnice čínská patří mezi klenoty tradiční čínské medicíny. Tamní obyvatelé si na ní pochutnávají už tisíce let a moc dobře vědí, proč. Malé bobulky jsou totiž pokladnicí zdraví prospěšných látek. Obsahují vysoké množství beta-karotenu, vitaminu A, B i C, které svědčí pokožce, nehtům a vlasům, zlepšují zrak a značně posilují imunitní systém. Ve velkém jsou v goji zastoupeny také minerální látky, například zinek, selen a železo, které jsou důležité pro správnou krvetvorbu. Denně lze snít cca 2 hrsti sušených bobulí, tj cca 30 v čerstvém stavu. Děti mohou zhruba polovinu a děti do 18 měsíců by ji neměly konzumovat vůbec. Kalorická hodnota sušené kustovnice na 10 gramů je jen 144 kJ.

Goji-kustovnice-1024x768

Vytříbená chuť

Z konzumace kustovnice čínské však nejsou unešené pouze orgány a imunitní systém, ale také chuťové pohárky. Chuť plodů, které v čerstvém stavu připomínají šípky, v sušeném brusinky, by se dala přirovnat ke štiplavějším rozinkám nebo sladším šípkům, ovšem bez kyselého dozvuku. Zobat se dají sušené jen tak samotné, nebo je můžete použít do těst, kaší, rýžových nákypů nebo ovocných salátů. Velkou výhodou goji je, že při pečení neztrácí svůj pevný tvar, takže nemusíte mít strach z toho, že se vám například v koláči rozplizne nebo nafoukne jako rozinky.

Je libo čaj?

Kustovnici nemusíte pouze jíst, ale můžete si z ní uvařit i lahodný čaj. Klasický nápoj připravíte tak, že jednu lžíci (asi 10 gramů) bobulek přelijete vroucí vodou o objemu 250 ml a necháte 15 minut louhovat. Můžete osladit medem. Vývar pak vypijete a bobulky sníte. Kustovnici můžete použít i k dochucení čajů – lžíci bobulek vmíchejte do horkého zeleného, jasmínového, bylinkového nebo rooibos čaje a nechte 10 minut louhovat.