Kaštany

Kdo ho nezkusil, neví o co přichází. Kaštanové pyré je úžasnou potravinou, která zaručeně u každého zaboduje. Má typickou lahodnou chuť, která se především hodí do sladkých jídel jako jsou krémy, korpusy, koláče, dorty, palačinky nebo lívance. Můžete s ním zacházet jako s čokoládou, ředit smetanou apod…Své místo má také při přípravě zvěřiny či jiného druhu masa. Francouzi ho milují a vědí proč. Vyrábí se z jedlých kaštanů, které jsou nejen delikatesou, ale i nečekaným léčivem.

Jedlé kaštany, základ pro kaštanové pyré

Jedlé kaštany, které jsou typické pro podzimní a zimní období, vynikají svou skvělou chutí, pikantní vůní a velkou léčivou silou. Mají vysokou výživovou hodnotu a blahodárné účinky pro tělo i mysl. Pomáhají totiž v boji s únavou a stresem. Zlepšují náladu a ulevují od podrážděnosti, což v zimních měsících jistě každý ocení. Díky velkému obsahu vitamínů B1, B2, B6, E, C, karoten, vápník, železo a další, jsou preventivními pomocníky při ochraně od nejrůznějších chorob. Například kardiovaskulárních, respiračních nebo jaterních. Jedlé kaštany se dají zakomponovat do různých pokrmů, ale zaměřme se na mnoho využitelné kaštanové pyré. Kaštany nejlépe uchováme zamražené.

kastanove-pyre-2-1024x395

Domácí kaštanové pyré

Ve specializovaných obchodech najdete již hotové kvalitní kaštanové pyré, ať už kaštanové pyré dle tradiční receptury nebo kaštanové pyré s jemným vanilkovým aroma. Jeho cena není nijak razantně vysoká a velkou výhodou je, že ho máte úplně bez práce. Pokud si rádi připravíte kaštanové pyré doma, prozradíme vám jednoduchý postup.

Na sladké kaštanové pyré budete potřebovat:

  • 650 g vyloupaných kaštanů
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml vody

Vyloupané kaštany dejte do středního hrnce společně s cukrem, semínky z jednoho vanilkového lusku a vodou. Jemně vařte přibližně 25 – 35 minut, dokud se většina vody nevstřebá. Poté kaštany sceďte, ale cukrový sirup si odložte. Pomocí nožového robotu je začněte mixovat na hladké pyré a postupně přidávejte tolik sirupu, kolik je třeba, abyste dosáhli požadované konzistence. Po vychladnutí uskladněte ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo rovnou použijte na výtečné banánové lívance s kaštanovým pyré.

Banánové lívance s kaštanovým pyré

Tento recept je bez laktózy a bez lepku, takže je vhodný pro celiaky a lidi s intolerancí laktózy. Lívance s kaštanovým pyré jsou sladké, ale nemají vysoký poměr sacharidů, proto se hodí také pro všechny, kteří si střeží štíhlou linii. Slibujeme, že s tímto receptem zabodujete u každého!

Ingredience:

  • 2 vajíčka
  • 1 velký banán
  • 250 g kaštanové pyré
  • čerstvé jahody

Postup přípravy je velmi jednoduchý. Vajíčka rozmixujte tyčovým mixérem s banánem a tím vám vznikne vláčné, hustší těsto ideální na lívance. Připravené těsto pak nalévejte naběračkou na rozpálenou teflonovou pánev s trochou oleje a opékejte z obou stran. Na hotové lívance přidejte kaštanové pyré a ozdobte jahodami.

Také typické pečené kaštany připravíte jednoduše. Nejprve je namočíte do vody, aby při pečení nepraskaly.
Osušené kaštany naříznete do tvaru x a vložíte na plech, pečete na cca 180 stupňů, až se slupka otevře. Kaštany by měly být uvnitř měkké. Kaštany zabalte do utěrky, stlačte, aby popraskaly zbylé slupky.

Tip:

Při nákupu kaštanů dávejte pozory, jak plody vypadají. Měly by být čisté bez jakýchkoliv vad a teček.