Mřížkový koláč na plech s třešněmi

Pokud máte chuť na něco lehkého, ovocného a šťavnatého, pak určitě vyzkoušejte tento recept na mřížkový koláč na plech. Křupavá krusta a sladko-kyselé třešně uspokojí i ty nejnáročnější chuťové pohárky. Recept je velmi jednoduchý a rychlý, takže ho zvládne úplně každý. Mřížkový koláč na plech je výbornou tečkou po nedělním obědě.

Ingredience:  mřížkový koláč na plech:

Mřížkový koláč

  •  350 g hladké pšeničné mouky
  • 220 g másla
  • 4 lžíce studené vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • bílek a lžíce mléka na potření
  • lžíce oleje a hrubá mouka na vysypání formy

Náplň:

  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup na mížkový koláč na plech:

1. V míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli.
2. Přidejte rozměklé na kousky nakrájené máslo a vypracujte těsto. Pak přidejte studenou vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí.
3. Z těsta vytvarujte kouli a dejte alespoň na 30 minut odležet do lednice.
4. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 0,3 cm a přeneste jej do vymazané a vysypané koláčové formy. Těsto, které přesahuje přes okraj, odřízněte a vytvořte z něj dlouhé válečky s průměrem asi 0,5 cm.
5. Troubu předehřejte na 200 °C.
6. V míse smíchejte vypeckované třešně s cukrem a citronovou šťávou. Směs nalijte na těsto a navrch udělejte mřížku z válečků. Potřete rozšlehaným bílkem s mlékem.
7. Pečte dozlatova, asi 40 minut. Mřížkový koláč na plech je hotov.