Je libo cupcakes s krémem? Zkuste základní křehké a nadýchané těsto i výborné krémy

Malé cupcakes s krémem, různobarevnými polevami a krásným zdobením se v poslední době těší oblibě i v České republice, kde si postupně nacházejí místo mezi klasickými moučníky. Po přečtení těchto řádků si je jistě zamilujete i Vy:

 

Odkud se vlastně ty cupcakes vzaly?

Ačkoliv si mnozí mohou myslet, že jsou na poli cukrařiny novinkou, první zmínky o nich můžeme objevit už na konci 18.století v kuchařce s názvem American Cookery, kterou napsala Amelia Simmons. Tam najdeme recept na dortík, pečený v malých jednotlivých hrnečcích (cup=hrnek, cake = dort), odkud ostatně pochází i jejich dnešní název. Pekly se z ryze praktických důvodů, protože se pekly rychleji než celý velký dort. Jelikož jde o pečivo menších rozměrů, bývá mnohdy nesprávně zaměňován za muffiny.

Jaký je rozdíl mezi cupcake s krémem a muffinem?

Cupcake je zdoben krémem, nenakyne tolik při pečení, vršek nepopraská, těsto je křehké a nadýchané. Jak název sám napovídá, jde opravdu o zmenšeninu dortu, těsto se připravuje postupným šleháním másla s cukrem, vejci, moukou a dalšími surovinami, které lze libovolně variovat. Jde o dezert podávaný při slavnostních příležitostech jako jsou narozeninové oslavy nebo svatby. Dekorovaná čepička zdobená krémem, polevami nebo toppingem zaručí, že každý kousek představuje osobitý originál, který může posloužit i jako malý dárek.

Zatímco muffin je považován za snídaňové pečivo. Připravuje se tak, že nejprve smícháme v misce zvlášť „suché suroviny“ jako je mouka a cukr, poté v druhé misce „mokré suroviny“ jako jsou vejce a mléko. Když máme připraveno, spojíme vše dohromady a vytvoříme základ pro těsto na muffin.

Muffin má tedy ve výsledku hutnou a vlhkou konzistenci, cupcake naopak lehkou dortovou texturu třeného těsta. Dalším rozdílem je, že muffin se nezdobí krémem, zvětší se během pečení, popraská mu vršek a těsto je celkově pevnější. Těsto se dá dochucovat dle libovolné chuti, například ořechy, přidat můžete i sušené nebo čerstvé ovoce, čokoládu nebo kakao. Hodí se i ovocná pyré nebo marmelády. Ale zpět ke cupcakes!


 

Základní křehké a nadýchané těsto na cupcakes s krémem

testo-na-cupcakes

1. Předehřejeme troubu na 170 °C. Připravíme si formu na cupcakes s krémem a vyskládáme do něj papírové košíčky.
2. V jedné míse společně vyšleháme změklé máslo (60 g) s prosetým krupicovým cukrem (100 g). Poslouží nám k tomu dobře sítko na mouku a cukr. Do této směsi přidáme 2 vejce a ručním šlehačem znovu vyšleháme.
3. V druhé míse smícháme hladkou mouku (250 g), kypřící prášek (2 lžičky) a špetku soli. Důkladně promícháme.
4. Sypkou směs přesypeme do mísy s máslovou směsí, přidáme mléko (200 ml) a vanilkový extrakt. Vše společně vyšleháme do hladka.
5. Těsto rozdělíme do papírových košíčků tak, aby byly ze ¾ plné.
6. Pečeme přibližně 18 minut, dokud cupcakes nechytnou zlatavou barvu.
7. Po upečení necháme cupcakes vychladnout na mřížce pro chladnutí pečiva, poté je i s košíčky vyjmeme.

Tip: Nejlépe se těsto do košíčků dávkuje pomocí kleští na zmrzlinu.

Gratulujeme! Skvělý základ pro nezapomenutelné cupcakes máte hotov, nyní zbývá ještě druhý krok, a tím je zdobení. K tomu se Vám bude jistě hodit např. zdobička La Forme Plus Kaiser.

 

3 druhy lahodných krémů (nejen) na cupcakes

Dominantou cupcakes je poleva z nejrůznějších druhů krémů. Možností je nespočet a my pro vás vybrali tři druhy těch nejlepších lahodných krémů, kterým neodoláte. Hutné krémy plné cukru zde ale nenajdete. Vybrali jsme pro vás zdravější alternativy, vhodné také na zdobení či potažení jakéhokoliv dortu. Tak už se nenechte rušit a inspirujte se jemnou chutí dokonalých ingrediencí.

Čokoládová krémová senzace

  • 100 g másla
  • 125 g krémového sýra Philadelphia
  • 70 – 100 g moučkového cukru
  • 80 g kvalitní hořké čokolády


Necháme rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem. Přidáme Philadelphii (popřípadě jiný krémový sýr podobného typu). Nakonec přilijeme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a pořádně prošleháme.

 

Lehký tvarohový krém

  • 250 g plnotučného tvarohu v obalu
  • 65-70 g moučkového cukru
  • půl kelímku smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk

Vyšlehejte dohladka tvaroh, přidejte vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk a přisypávejte prosátý cukr. Nakonec pomalu přilívejte smetanu a šlehejte napřed na nižší a nakonec na vysoké otáčky do požadované konzistence. Kdyby se vám krém zdál moc řídký, dejte na chvíli do ledničky, nebo smíchejte předem cukr se ztužovačem.

Ovocné krémové pohlazení na cupcakes s krémem

  • 250 g mascarpone / tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g drobného ovoce
  • cukr dle chuti

Ovoce zahřejeme v nerezovém hrnci (mražené s trochou vody, ať se nepřipaluje), až změkne, rozmixujeme tyčovým mixérem a vaříme do sirupové konzistence, až se odpaří většina vody. Mascarpone/tvaroh vyšleháme s cukrem, pomalu přilíváme smetanu a nakonec přišleháme i ovocné pyré. Lze dělat z borůvek, malin, ostružin, jahod nebo z jakéhokoliv jiného druhu ovoce dle chuti.

 

Co byste před zdobením cupcakes s krémem ještě měli vědět …

  • uvedené množství všech krémů vystačí cca na 12 cupcakes
  • krémy vydrží v chladu až tři dny
  • vanilkový extrakt můžete vynechat, ale s ním je to prostě lepší
  • použité suroviny (máslo, čokoláda, vanilka) jsou základem lahodné chuti, proto doporučujeme na kvalitě nešetřit
  • krémy na bázi másla je dobré dát před zdobením alespoň na 15 minut do lednice