Slaný koláč se šunkou, chřestem a brokolicí

Přemýšlíte, co teplého, ale přitom lehkého připravit k obědu či večeři? Upečte tento slaný koláč se zeleninou. Je bleskově hotový, zasytí, ale přitom nezatíží žaludek. Podávejte ideálně se zeleninovým salátem, například řeckým. A když je stále ještě ta doba chřestu, tak proč to nevyužít. Přidat můžete i listový špenát, který také sežene nyní čerstvý a dostanete tak i pořádnou porci vitamínů.

Ingredience:

Slaný koláč

  • 370 g listového těsta                                  
  • 100 g španělské sušené šunky
  • 100 g zeleného chřestu  
  • 100 g brokolice
  • 2 rajčata
  • 3 vejce
  • 1 balení sýru žervé bez příchuti
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka pepře
  • 1 lžička mořské soli s česnekem 
  • bazalka na ozdobení

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Koláčovou formu vymažte olejem a vyložte rozváleným listovým těstem.
  3. Chřest omyjte, odstraňte tvrdé konce a nakrájejte na kousky dlouhé asi 4 cm.
  4. Vložte do vroucí vody a vařte asi minutu.
  5. Šunku nakrájejte na široké nudličky, rajčata na měsíčky, brokolici rozeberte na růžičky a spolu s chřestem vyskládejte na těsto.
  6. Vejce rozšlehejte se žervé a mlékem.
  7. Osolte, opepřete a směs nalijte na těsto.
  8. Pečte asi 25 až 30 minut.
  9. Před podáváním ozdobte snítky čerstvé bazalky.

TIP: Koláč si můžete ochutit nějakou omáčkou nebo hořčicí.

Věděli jste, že existuje až 300 druhů chřestu? Chřest obsahuje beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, asparagovou, esenciální oleje, riboflavin. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód.