Přemýšlíte, co teplého, ale přitom lehkého připravit k obědu či večeři? Upečte tento slaný koláč se zeleninou. Je bleskově hotový, zasytí, ale přitom nezatíží žaludek. Podávejte ideálně se zeleninovým salátem, například řeckým. A když je stále ještě ta doba chřestu, tak proč to nevyužít. Přidat můžete i listový špenát, který také sežene nyní čerstvý a dostanete tak i pořádnou porci vitamínů.
Ingredience:
- 370 g listového těsta
- 100 g španělské sušené šunky
- 100 g zeleného chřestu
- 100 g brokolice
- 2 rajčata
- 3 vejce
- 1 balení sýru žervé bez příchuti
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka pepře
- 1 lžička mořské soli s česnekem
- bazalka na ozdobení
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Koláčovou formu vymažte olejem a vyložte rozváleným listovým těstem.
- Chřest omyjte, odstraňte tvrdé konce a nakrájejte na kousky dlouhé asi 4 cm.
- Vložte do vroucí vody a vařte asi minutu.
- Šunku nakrájejte na široké nudličky, rajčata na měsíčky, brokolici rozeberte na růžičky a spolu s chřestem vyskládejte na těsto.
- Vejce rozšlehejte se žervé a mlékem.
- Osolte, opepřete a směs nalijte na těsto.
- Pečte asi 25 až 30 minut.
- Před podáváním ozdobte snítky čerstvé bazalky.
TIP: Koláč si můžete ochutit nějakou omáčkou nebo hořčicí.
Věděli jste, že existuje až 300 druhů chřestu? Chřest obsahuje beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, asparagovou, esenciální oleje, riboflavin. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód.