Jelikož máme rádi časopis Gurmet, tak jsme se tentokrát dovolili a půjčili si recept na tento super medovník z igurmet.cz - kdo by odolal? Hodí se na všechny příležitosti - akce jak pro děti, tak pro dospělé!
Suroviny na medovník:
- máslo 100 gramů
- med 4 lžíce
- cukr 300 gramů
- jedlá soda 2 lžičky
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 900 gramů
Žloutkový krém:
- mléko 1 hrnek
- mouka 2 lžíce (hrubá)
- žloutek 3 kusy
- cukr moučkový 1/2 hrnku
- máslo 200 gramů
Karamelový krém:
- kondenzované mléko 1 plechovka (slazené)
- ořechy vlašské 30 gramů, plus na posypání
- máslo 200 gramů
Kávová směs:
- káva 2 lžičky (instantní)
- voda 100 mililitrů
- smetana 100 mililitrů
- cukr vanilkový 1 kus
- rum 3 lžíce
TIP: Abyste získali karamel do krému, dejte – nejlépe do tlakového hrnce – na hodinu vařit slazené kondenzované mléko v plechovce. V běžném hrnci byste museli čas vaření zdvojnásobit.
- TĚSTO na medovník: Ve vodní lázni či na mírném ohni pomalu rozpusťte máslo a přidejte med, cukr, sodu a vejce. Směs míchejte tak dlouho, až v ní cukr zkaramelizuje a směs dostane pěnovou konzistenci a světle zlatavou barvu. Trvá to asi 10 minut.
- Přendejte směs do větší mísy a ještě za tepla do ní přidávejte mouku a mléko. Z toho všeho buď hnětačem přímo v nádobě, nebo po vyklopení rukama na lehce pomoučeném válu důkladně vypracujte hladké kompaktní těsto.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozdělte na 5 dílů a vyválejte z nich 3–5mm silné placky o průměru asi 30cm. Propíchejte je vidličkou, aby se netvořily bubliny, a pečte je jednotlivě na pečicím papíru. Plát je hotový vždy, když zavoní a zrůžoví (asi po 6 minutách). Poté nechte pláty na rovné chladné ploše (na stole či na kuchyňské lince) vychladnout.
- Vyndejte plechovku slazené- ho kondenzovaného mléka z papiňáku a nechte zchladnout (postavte ji třeba za okno). Mezitím si začněte připravovat krémy.
- ŽLOUTKOVÝ KRÉM: Na mírném ohni nechte zhoustnout mléko s hrubou moukou a za stálého míchání ho nechte vychladnout. V míse, nejlépe elektrickým šlehačem, vyšlehejte žloutky s cukrem do světle žluté pěny. Postupně do ní přimíchávejte vychladlou mléčnou kaši a změklé kousky másla, až vznikne hladký žloutkový krém.
- KARAMELOVÝ KRÉM na medovník: Studený karamel přesuňte z plechovky do misky, přidejte jemně mleté vlašské ořechy a máslo a vše vyšlehejte do krému.
- KÁVOVÁ SMĚS: Instantní kávu zalijte vroucí vodou, nechte ji trochu vychladnout a přimíchejte do ní smetanu, vanilkový cukr a rum.
Z vychladlých medových placek, nejlépe podle velkého talíře, vykrojte kulaté pláty (ořezky si ponechte na závěrečné zdobení dortu) a pomašlujte je z obou stran kávovou směsí. - Oba krémy při natírání jednotlivých vrstev střídejte. To, co vám z nich nakonec zbude, smíchejte a použijte na vněj- ší úpravu dortu.
Touto „třetí“ barvou krému celý dort bohatě pomažte. - Z mletých vlašských ořechů a medových ořezků udělejte posýpku, kterou na závěr celý dort zasypte. Medovník uložte na chladné místo, serví- rovat ho můžete již za 24 hodin.
Tip:
A pokud se Vám nechce do jeho výroby - můžete vyzkoušet několik medových dortů Marlenka.