Pravý domácí medovník - recept podle igurmet.cz!

Jelikož máme rádi časopis Gurmet, tak jsme se tentokrát dovolili a půjčili si recept na tento super medovník z igurmet.cz - kdo by odolal? Hodí se na všechny příležitosti - akce jak pro děti, tak pro dospělé!

Suroviny na medovník:

Medovník

  • máslo 100 gramů
  • med 4 lžíce
  • cukr 300 gramů
  • jedlá soda 2 lžičky
  • vejce 2 kusy
  • mouka pšeničná hladká 900 gramů

Žloutkový krém:

  • mléko 1 hrnek
  • mouka 2 lžíce (hrubá)
  • žloutek 3 kusy
  • cukr moučkový 1/2 hrnku
  • máslo 200 gramů
 

Karamelový krém:

  • kondenzované mléko 1 plechovka (slazené)
  • ořechy vlašské 30 gramů, plus na posypání
  • máslo 200 gramů

kava

Kávová směs:

  • káva 2 lžičky (instantní)
  • voda 100 mililitrů
  • smetana 100 mililitrů
  • cukr vanilkový 1 kus
  • rum 3 lžíce

TIP: Abyste získali karamel do krému, dejte – nejlépe do tlakového hrnce – na hodinu vařit slazené kondenzované mléko v plechovce. V běžném hrnci byste museli čas vaření zdvojnásobit.

  1. TĚSTO na medovník: Ve vodní lázni či na mírném ohni pomalu rozpusťte máslo a přidejte med, cukr, sodu a vejce. Směs míchejte tak dlouho, až v ní cukr zkaramelizuje a směs dostane pěnovou konzistenci a světle zlatavou barvu. Trvá to asi 10 minut.
  2. Přendejte směs do větší mísy a ještě za tepla do ní přidávejte mouku a mléko. Z toho všeho buď hnětačem přímo v nádobě, nebo po vyklopení rukama na lehce pomoučeném válu důkladně vypracujte hladké kompaktní těsto.
  3. Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozdělte na 5 dílů a vyválejte z nich 3–5mm silné placky o průměru asi 30cm. Propíchejte je vidličkou, aby se netvořily bubliny, a pečte je jednotlivě na pečicím papíru. Plát je hotový vždy, když zavoní a zrůžoví (asi po 6 minutách). Poté nechte pláty na rovné chladné ploše (na stole či na kuchyňské lince) vychladnout.
  4. Vyndejte plechovku slazené- ho kondenzovaného mléka z papiňáku a nechte zchladnout (postavte ji třeba za okno). Mezitím si začněte připravovat krémy.
  5. ŽLOUTKOVÝ KRÉM: Na mírném ohni nechte zhoustnout mléko s hrubou moukou a za stálého míchání ho nechte vychladnout. V míse, nejlépe elektrickým šlehačem, vyšlehejte žloutky s cukrem do světle žluté pěny. Postupně do ní přimíchávejte vychladlou mléčnou kaši a změklé kousky másla, až vznikne hladký žloutkový krém.
  6. KARAMELOVÝ KRÉM na medovník: Studený karamel přesuňte z plechovky do misky, přidejte jemně mleté vlašské ořechy a máslo a vše vyšlehejte do krému.
  7. KÁVOVÁ SMĚS: Instantní kávu zalijte vroucí vodou, nechte ji trochu vychladnout a přimíchejte do ní smetanu, vanilkový cukr a rum.
    Z vychladlých medových placek, nejlépe podle velkého talíře, vykrojte kulaté pláty (ořezky si ponechte na závěrečné zdobení dortu) a pomašlujte je z obou stran kávovou směsí.
  8. Oba krémy při natírání jednotlivých vrstev střídejte. To, co vám z nich nakonec zbude, smíchejte a použijte na vněj- ší úpravu dortu.
    Touto „třetí“ barvou krému celý dort bohatě pomažte.
  9. Z mletých vlašských ořechů a medových ořezků udělejte posýpku, kterou na závěr celý dort zasypte. Medovník uložte na chladné místo, serví- rovat ho můžete již za 24 hodin.

Tip:

A pokud se Vám nechce do jeho výroby - můžete vyzkoušet několik medových dortů Marlenka.