Tartaletky s citronovým krémem - Tartelette au lemon curd

Vyzkoušejte malé hřehké a rozplývající se košíčky - tartaletky s citronovým krémem. Tartaletky můžete i jednouše plnit pudinkem, vanilkovým krémem, šlehačkou a čerstvým ovocem. Fantazii se meze nekladou. Recept pochází od Elišky Němcové s kterou se můžete setkat na kurzech v Chefparade.

Těsto na tartaletky s citronovým krémem:

  • 150 g másla
  • 90 g cukru
  • 2 žloutky
  • 255 g hladké mouky
  • špetka soli

Náplň:

domaci-citronovy-krem-

  • 5 vajec
  • ¾ hrnku cukru       
  • 300 ml smetany 31%
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1/2 hrnku citronové šťávy

Sníh:

  • 125 g cukru
  • 100 g bílků

tartaletka-s-citronovým-krémem-

Postup:

  1. Všechny ingredience na těsto by měly mít pokojovou teplotu.
    Máslo s cukrem utřeme do bílé pěny a poté zašleháváme žloutek po žloutku. Vždy počkáme, až se nám žloutek rozšlehá s máslem.
  2. Poté ručně přimícháme mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 20 min odpočinout.
  3. Mezitím si vypracujeme náplň. Z omytých citrónů oškrábeme kůru - pouze žlutou část. Bílá už je velmi hořká a dezert by zkazila. Z oškrábaných citronů vymačkáme šťávu. Všechny připravené ingredience na náplň dáme do misky a dobře smícháme.
  4. Odleželé těsto vyválíme a dáme předpéct do mističek na 10 minut do trouby. Nezapomeneme těsto propíchat vidličkou a zatížit hráškem/fazolemi. Když je těsto předpečené, vyjmeme zátěž a vlijeme citronovou náplň. Pečeme dalších 35 minut na 180 stupňů. Když je koláč hotový, nebude se hýbat prostředek.
  5. Bílky s cukrem svaříme nad vodní lázní, dokud se cukr nerozpustí – maximálně do 50 stupňů a potom vyšleháme do tuha. Sněhem ozdobíme vršky košíčků.