Vyzkoušejte malé hřehké a rozplývající se košíčky - tartaletky s citronovým krémem. Tartaletky můžete i jednouše plnit pudinkem, vanilkovým krémem, šlehačkou a čerstvým ovocem. Fantazii se meze nekladou. Recept pochází od Elišky Němcové s kterou se můžete setkat na kurzech v Chefparade.
Těsto na tartaletky s citronovým krémem:
- 150 g másla
- 90 g cukru
- 2 žloutky
- 255 g hladké mouky
- špetka soli
Náplň:
- 5 vajec
- ¾ hrnku cukru
- 300 ml smetany 31%
- 2 lžičky citronové kůry
- 1/2 hrnku citronové šťávy
Sníh:
- 125 g cukru
- 100 g bílků
Postup:
- Všechny ingredience na těsto by měly mít pokojovou teplotu.
Máslo s cukrem utřeme do bílé pěny a poté zašleháváme žloutek po žloutku. Vždy počkáme, až se nám žloutek rozšlehá s máslem. - Poté ručně přimícháme mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 20 min odpočinout.
- Mezitím si vypracujeme náplň. Z omytých citrónů oškrábeme kůru - pouze žlutou část. Bílá už je velmi hořká a dezert by zkazila. Z oškrábaných citronů vymačkáme šťávu. Všechny připravené ingredience na náplň dáme do misky a dobře smícháme.
- Odleželé těsto vyválíme a dáme předpéct do mističek na 10 minut do trouby. Nezapomeneme těsto propíchat vidličkou a zatížit hráškem/fazolemi. Když je těsto předpečené, vyjmeme zátěž a vlijeme citronovou náplň. Pečeme dalších 35 minut na 180 stupňů. Když je koláč hotový, nebude se hýbat prostředek.
- Bílky s cukrem svaříme nad vodní lázní, dokud se cukr nerozpustí – maximálně do 50 stupňů a potom vyšleháme do tuha. Sněhem ozdobíme vršky košíčků.