V Indii a Číně se zázvor používá již více než tři tisíciletí.
Zázvorový oddenek, často nesprávně označovaný jako kořen, se může nastrouhat na kuchyňském struhadle a následně usušit.
Zázvor má mnoho terapeutických účinků, jako například protizánětlivé, využívá se při léčbě a prevencinachlazení a chřipky, proti nadýmání a jiným zažívacím potížím, ale také při cestovní a těhotenské nevolnosti, zvracení a migréně.
Čerstvý zázvor se používá zejména do čajů a limonád, ale známe také kandovaný nebo nakládaný zázvor, který je neodmyslitelnou součástí sushi setů a tradičního servírování sushi.
Proč jíme nakládaný zázvor k sushi?
Nakládaný zázvor - Gari - je nezbytnou součástí sushi.
Mladý, na tenké plátky nakrájený zázvor se marinuje v roztoku cukru, soli a rýžového octa.
Nakládaný zázvor má obvykle světle růžovou barvu, nejčastěji díky barvivu a proto se můžete na talíři setkat i s bílým nebo klasickým žlutým zázvorem.
Zázvor podporuje trávení.
Při konzumaci sushi se používá zejména k neutralizaci chuťových buněk. Dokáže "očistit" chutě od předchozího sousta a připravit k vychutnání dalšího kousku sushi. Díky této schopnosti by zázvor neměl být konzumován současně se sousty sushi, ale jen mezi nimi.