Chystáte sváteční oběd, steak bude hotový za pár minut, ale najednou si vzpomenete, že jste zapomněli na omáčky? Hosté už jsou skoro za dveřmi, do obchodu skočit nestíháte a na dlouhé vyvařování můžete zapomenout. Vsaďte na rychlovky. I během chvilky dokážete připravit skvělou omáčku.
Expresní omáčka – jak na to
Pokud nepotřebujete vykouzlit pětihvězdičkový pokrm a spokojíte se se studenou omáčkou, budou vám stačit základní ingredience, které určitě máte v lednici. Taková majonéza, zakysaná smetana nebo máslo jsou základem spousty lahodných omáček. S jejich pomocí vykouzlíte variace, které skvěle doplní třeba kuřecí steak.
Přidat k nim můžete bylinky, ochucený olej, zeleninu, vhodné koření, kapary, olivy nebo citron. K hovězímu steaku se výborně hodí bylinkové máslo, které vám navíc v ledničce vydrží i delší dobu.
Omáčky z pánve
Připravte si omáčku v pánvi, ve které jste před chvílí opékali maso. Aby hotový steak dlouho nečekal, dají se tyto omáčky připravit během několika chvil.
Jak na to? Do použité a horké pánve vlijte vhodnou tekutinu (například víno, vývar nebo smetanu). Výpečky, které v pánvi zbyly z masa, se odlepí a rozptýlí v přidané tekutině. Při povaření šťáva zhoustne a vy do ní můžete přidat několik dalších přísad. Na závěr ji nezapomeňte přecedit.
Podařilo se vám připravit příliš hustou omáčku? Odstavte ji z plamene a vhoďte do ní studené máslo nakrájené na kousky. Získáte tak jemnou omáčku, která nebude vodnatá.
Recept na základní smetanovou omáčku
Připravte si rychlou smetanovou omáčku, která skvěle doplní steak a dobře si na ní pochutnáte.
Ingredience:
- 300 ml vývaru
- 100 ml smetany
- sůl
Postup:
- Z pánve slijte zbylý olej a vraťte ji na plotnu na střední plamen.
- Přilijte třetinu vývaru a za stálého míchání uvolněte výpečky.
- Povařte, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina. Poté zalijte smetanou, omáčku nechejte zhoustnout a nakonec přilijte zbytek vývaru. Pár minut ještě povařte, dokud nezískáte takovou konzistenci, která vám vyhovuje.
- Omáčku osolte a hned podávejte.
Omáčky ke steaku nemusí být věda. Stačí pár základních ingrediencí, správný postup a za chvíli je hotovo!
Tip: Víte jaké koření se hodí ke steakům? - 5 typů koření, které se hodí k hovězímu.