Jak skladovat maso na steaky

Pořídili jste si steaky a těšíte se, až z nich připravíte dokonalý víkendový oběd nebo slavnostní večeři? Pozor, ať ze samého těšení nemáte spíše smutek. Nejprve totiž musíte maso správně skladovat, aby si udrželo kvalitu a chutnalo tak, jak má.

Proč maso dobře skladovat

Proč maso skladovat

Maso se snadno kazí, a proto je velmi důležité vědět, jak ho skladovat v domácích podmínkách. Nejenže masu neuškodíte, ale navíc si uchová stejnou kvalitu, ve které jste ho kupovali. Po nákupu s masem spěchejte co nejrychleji domů, abyste ho nevystavili příliš dlouhé změně teploty. A pak se držte následujících kroků.

Maso nejprve naporcujte

Chcete-li maso před skladováním naporcovat, udělejte to dříve, než ho vložíte do ledničky. Na zvláštním prkénku, na kterém jste nekrájeli (a nebudete krájet) nic jiného, maso naporcujte na kusy. K porcování masa použijte správný nůž a dobře naostřený.

Maso v lednici uchovávejte zabalené

Maso před vložením do lednice pořádně zakryjte. Ochráníte tak i ostatní potraviny, které se syrovým masem nesmí přijít do styku, aby se nekontaminovaly mikroorganismy.

 

Abyste zachovali chuť i kvalitu masa, doporučujeme ho zavakuovat. Dobře vám poslouží speciální vakuovačka nebo zvláštní vakuovací sáček. Vystačíte si ale i s dózou na potraviny.

I když maso dobře zakryjete, v ledničce vám nevydrží věčnost. Obecně platí, že do dvou dnů od nákupu byste ho měli spotřebovat.

CO SE VÁM BUDE HODIT : 

bambusove-prkenko Kuchařský nůž Professional Zwilling 16 cm folie-do-vakuovacky sacky-do-vakuovacky vakuovacka

Bambusové prkénko 38 x 25 cm WMF
559,-

Kuchářský nůž 16 cm Zwilling
2899,-

Fólie do vakuovačky
499,-

Sáčky do vakuovačky

399,-

Vakuovačka Guzzanti
2099,-

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Maso

Jak na zmrazení masa

Pokud maso do dvou dnů nestihnete zpracovat, nezoufejte a dejte ho s klidnou hlavou do mrazáku. Abyste zachovali tu nejvyšší kvalitu, nechávejte zmrazit pouze vyzrálé maso. Vlákna a struktura masa tak zůstanou zachovány. Maso před zamrazením také dobře omyjte, osušte a vložte do suchého sáčku, ze kterého vytlačíte veškerý vzduch. Sáček na závěr označte údaji o druhu masa a datu, kdy jste ho do mrazáku vložili.

Skladování masa není žádná věda. Dodržujte základní pravidla a těšte se na to, že vaše steaky budou stejně kvalitní i dva dny poté, kdy jste je zakoupili.