5 typů koření, které se hodí k hovězímu

Ať už připravujete jakýkoliv typ hovězího, sůl a pepř vždy přivedou jeho chuť k životu. Pokud ale chcete pozvednout své kuchařské výtvory na novou úroveň, přihoďte to správné koření, které se hodí k hovězímu. Každý, koho pohostíte, bude na váš steak ještě dlouho vzpomínat.

1. Česnek

Díky své silné vůni a lahodné chuti se česnek postará o to, aby byl váš hovězí steak jednoduše k nakousnutí. Kromě toho má také spoustu zdravotních benefitů. Pomáhá například při infekci močových cest a výrazně zlepšuje funkce imunitního systému. Česnek snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu. Navíc obsahuje antioxidanty, které mohou zabránit vzniku Alzheimerovy choroby a demence. Česnek je plný benefitů a dovolí vám v kuchyni kouzlit. Než s ním ale začnete pracovat, nechte sekaný nebo drcený česnek alespoň 10 minut před tepelnou úpravou odpočinout. Díky tomu v sobě udrží až o třetinu více prospěšných látek, než kdybyste s ním začali vařit okamžitě.

Tip: Přečtěte si náš článek o česneku!

česnek

2. Koriandr

Už staří Egypťané používali koriandr jako zázračný lék. Aromatické koření má sladkou až pikantní chuť a také spoustu pozitivních vlastností. Koriandr pomáhá bojovat s bakteriemi, a to včetně salmonely nebo agresivní E. coli. Pomůže vám i v případě, že máte problémy s nadýmáním nebo vás trápí křeče střev a žaludku. Koriandr také příznivě působí při migréně.

Abyste při vaření získali všechny tyto benefity, vyhněte se náhražkám a pořiďte si ten pravý indický koriandr.

koriandr

3. Chilli

Milovníkům ostrých jídel zaplesá srdce. Chilli je totiž přímo plné zdravotních benefitů. Obsahuje vitamíny C, B6 a A, železo, měď a draslík. Kromě toho, že zrychluje metabolismus, také přispívá k prevenci rakoviny, posiluje imunitní systém a podporuje hubnutí.

Vašemu steaku dodá výraznou chuť, kterou si zamilujete. Jen dejte při manipulaci s chilli pozor, abyste si neprozřetelně nesáhli do očí. Látka zvaná kapsaicin, která je v chilli papričkách obsažena, totiž způsobuje pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku.Pokud se tak stane, propláchněte si oči studenou vodou.

chilli

4. Hořčičné semínko

Hovězí maso a hořčičné semínko jdou skvěle dohromady. Navíc se i v tomto případě můžete těšit na zdravotní benefity. Hořčičné semínko zmírňuje bolest svalů, pomáhá při revmatismu a artritidě. Kromě toho jsou hořčičná semena skvělým zdrojem selenu, který má údajně protirakovinné účinky. Hořčičná semínka po tepelném zpracování změknou a jejich chuť je jemná a lahodná.

hořčičné-semínko

5. Indické směsi

Jestli je některá kuchyně plná koření, je to bezpochyby ta indická. A nemusí to být jen koření pálivá. Všechno indické je ale vždy výrazné a chuťově neodolatelné. Jakákoliv indická směs váš steak dokonale oživí a dá mu exotický nádech.

Dalším typem koření, které se hodí k hovězímu, jsou indické směsi. Indickým směsím se přezdívá masala. Populární je například garam masala, která se skládá z koriandru, kardamomu, kmínu, hřebíčku, skořice, pepře a dalších. Indické koření se také často používá jako léčebný prostředek. Pomáhá povzbudit či utlumit naše tělesné funkce.

garam-masala

Připravit hovězí steak nemusí být věda. Stačí, když znáte koření, které se hodí k hovězímu, a můžete se těšit na gastronomický zážitek, na který jen tak nezapomenete.

Chcete se o koření dozvědět více? Přečtěte si článek 10 základních druhů koření, které nesmí v kuchyni chybět!