Ke steakům patří kromě přílohy také omáčky, dipy, marinády... A salsa! Mexická salsa Nopales nesmí chybět na vašem stole, pokud se chystáte třeba na mexický večer s přáteli! Perfektně jí doplníte nejen steak, ale i krevety, quesadillas, ale můžete ji uzobávat jen tak u televize s pořádnou miskou nachos. Až tuhle svěží a zároveň pikantní kombinaci vyzkoušíte, už nikdy nedopustíte, aby se mexická večeře obešla bez salsy Nopales.
Salsa Nopales
Ingredience (4 porce):
- 2 chilli papričky
- 250 g nopales kaktusu
- 3 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1⁄2 červené cibule
- 10 tomatillo (zelená rajčata) nebo klasická
- sůl
- ocet na ochucení
Postup:
- Chilli papričky opečte na pánvi a po zapaření v igelitovém sáčku odstraňte slupku a semínka. Tento krok provádějte nejlépe v rukavicích. Poté papričky nasekejte nadrobno.
- Pokud máte čerstvé kaktusové listy, odstraňte trny a nakrájejte na tenké plátky. Poté je nakrájejte na malé kostičky a povařte do změknutí. Můžete také použít konzervované Nopales.
- Chilli a Nopales smíchejte a přidejte k nim ostatní ingredience nakrájené na maličké kousky.
- Lehce osolte, opepřete a zakápněte dle chuti octem.
- Nechte odležet a podávejte. Mexická salsa Nopales je skvělá k masu (hovězí, vepřové, i drůbeží), nebo například k nachos.
Nopales kaktus
Na obrázku můžete vidět čerstvý, nebo spíše ještě rostoucí Nopales kaktus. Věřili byste, že se něco takového dá jíst, obzvlášť navíc v salse? Určitě ho do salsy nezapomeňte přidat, protože je její důležitou součástí. Seženete ho ve specializovaných prodejnách s mexickými surovinami, většinou spíše v nakládané podobě.
Další zajímavosti o Nopales
Nopales konzumovaly už indiánské národy a dodnes se na jídelníčku udržely především v Mexiku a dalších zemích střední a severní Ameriky. Ačkoliv existuje více než 65 druhů těchto kaktusů, pouze 13 z nich je jedlých. Obsahují mnoho důležitých živin a mají blahodárný vliv například na žaludeční potíže, úzkosti a také pomáhá při hubnutí. Není se čemu divit. Má pouze 20 Kcal/100 g.