7 tipů, jak vybrat ten správný gril na grilování

Asi všichni dobře víme, že jsme národ chatařů a chalupářů, milujeme zahrádky a pohodu s nimi spjatou. Na každé správné zahradě byl ale neměl chybět gril a vůně grilovaného masaklobásek, párků, ale i zeleninysýrů a vůbec všeho, co jsme schopni a ochotni grilovat. Pokud se v grilování zatím příliš nevyznáte, pohodlně se posaďte a začtěte do tohoto článku.

Grily na dřevěné uhlí

Druhy grilů

Podívejme se na základní druhy grilů a porovnejme výhody a nevýhody.

Grily na dřevěné uhlí 

To je asi nejznámější skupina. Topit v něm můžete dřevěným uhlím nebo briketami. Maso vám po něm voní ohněm. Používat jej můžete pouze venku, ale zato má grilování na něm tu opravdovou atmosféru.

 

VÝHODY A NEVÝHODY

plus

Pořídíte jej levně.

Nenáročná údržba.

Snadná obsluha.

Jídlo má svou specifickou výbornou chuť a vůni.

minus

Drahý provoz skrz spotřebu topiva.

Dlouho se rozehřívá.

Nelze regulovat teplotu zplodiny ze spáleného tuku.

Popel.

Plynové grily

Plynové grily

Plynové grily Tyto grily fungují na propan-butan, takže nevzniká žádný odpad. Často výrobce také instaluje odvod tuku, aby se nespaloval a nevznikaly tak jedovaté zplodiny. I nejlevnější plynové grily jsou velmi kvalitní a pohodlné. Vhodné jsou ale pouze na venkovní užití.

 

VÝHODY A NEVÝHODY

plus

Rychlé žhavení.

Dobře se ovládá.

Možnost regulovat teplotu.

minus

Pořizovací cena je poměrně vysoká.

Složitá manipulace s plynovou lahví.

Horší dostupnost propan-butanu.

Ne každý rád manipuluje s plynem.

Elektrické grily  

Elektrické grily

Elektrické grily Některé elektrické grily můžete používat i doma, ale raději si to zkontrolujte v návodu nebo se zeptejte prodejce. Elektrický proud nahřeje buď spirálu nebo přímo grilovací desku (podobně jako např. u sendwichovačů), tedy úplně zde chybí oheň.

 

VÝHODY A NEVÝHODY

plus

Provoz je hygienický.

Snadno se ovládá.

Možnost přesné manipulace s teplotou.

minus

Drahý provoz i pořizovací cena.

Vázaný na zdroj elektřiny.

Nemá specifickou chuť ani vůni grilování.

Speciální druh grilů – RBS grily

Speciální druh grilů – RBS grily grilovací koš na grilování Jsou nejprofesionálnější grily. Radiant Turner System, který tyto mašinky mají, je v podstatě způsob rozvržení ohřevných ploch. Na dně jsou lávové kameny a zdroje tepla jsou umístěny po stranách grilu. Ohřívají tak kameny a zároveň napomáhají cirkulaci vzduchu.

 

VÝHODY A NEVÝHODY

plus

Konstantní teplota v celém grilu.

Tuky se nespalují.

Možnost přípravy i většího množství jídla naráz.

minus

Drahý provoz i pořízení.

 

Gril na dřevěné uhlí do bytu? Ano, tento gril, na který získala patent německá firma Lotus, neprodukuje žádný kouř, protože má zabudovaný speciální systém větráků, které kouř rozeženou dříve než začne stoupat nahoru. Navíc ani tuk do uhlí neodkapává, protože odtéká do sběrné nádoby. Lotus Grill lze postavit i na kuchyňský stůl, jelikož vnější obal se nezahřívá. Použít jej ale můžete i venku! Vodní grily – Tyto grily patří sice do vyšší cenové kategorie, ale tato investice se určitě vyplatí! Samotný provoz vás totiž vyjde velice levně a je zdravý. Funguje na principu ohřívání vody pod roštem, a to jakýmkoli palivem se vám zamane, klidně i dřevem.

7 tipů, jak vybrat ten správný gril

7 tipů, jak vybrat ten správný gril

Aspektů, na které musíte dávat pozor při výběru grilu je celá řada. Dokonce by se dalo říci, že několik řad. Záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se na výběr díváte. Nejlepší tedy je vybrat si z každého pohledu to nejdůležitější a zkombinovat to všechno dohromady. Výsledný seznam požadavků by tedy mohl vypadat asi takto:

1. Uvědomím si, za jakým účelem gril pořizuji – zapřemýšlejte, proč jej pořizujete a jak často ho hodláte používat. Určitě bude volit jiný gril ten, kdo chce jednou, dvakrát ročně udělat grilovačku na oslavu narozenin a ten, kdo chce grilovat třeba každý víkend.

2. Bezpečnost – pokud máte děti nebo psa, bude pro vás právě bezpečí těchto drobečků klíčová. Je určitě dobré vyzkoušet stabilitu (záleží také, na jaký povrch jej budete stavět), ale také se informovat, jestli se vnější obal grilu zahřívá atd.

3. Jak zdatný jsem kuchtík? – velmi podstatné také je, jak moc jste nároční na funkce a vybavení grilu. Pokud negrilujete příliš často a moc to neumíte, bude vám stačit třeba levnější nebo minimálně jednodušší gril než někomu, kdo je téměř profesionál.

4. Vybavení – bylo by dobré si také ujasnit, zda lpíme na nějakých odkládacích plochách, jestli požadujeme nějaké speciální vymoženosti atd.

5. Pro kolik lidí budete průměrně grilovat – pokud máte velkou rodinu, nebo počítáte s početnými návštěvami přátel, je určitě výhodné přizpůsobit tomu výběr grilu. Existují různé velikosti ploch, různé výkonnosti, proto je potřeba si to pořádně promyslet.

6. Cena – měli byste si uvědomit, zda raději investujete za pořízení a ušetříte následně na provozu, nebo se vám drahý gril nevyplatí a i za cenu dražšího provozu si pořídíte levnější. To se hodně odvíjí od toho, jak často plánujete grilovat.

7. Vizuální stránka – tohle není příliš rozhodující faktor, ale také má svou roli. Přece jen je to něco, co vám bude stát na zahradě, tak by to nemělo být něco, na co se nebudete chtít ani podívat.

Příslušenství ke grilování

Jak všichni dobře víme, samotný gril a maso, či cokoliv, co chceme grilovat, nám nestačí. Grilování je poměrně náročný proces a je potřeba být dobře vybaveni. V základní grilovací sadě by rozhodně neměly chybět tyto věci:

  • Kleště – to je základ všeho. Měly by být dostatečně dlouhé, abyste si neupalovali ruce, měly by mít vroubky, aby vám při otáčení potraviny nevyklouzly a dobrá je i pojistka proti rozevření. Budou se hodit nejen na samotné jídlo, ale i na manipulaci s horkým roštem.
  • Lopatka – pokud otáčíme něco, co by se nám mohlo v kleštích rozpadnout. Jsou to např. hamburgery, ryby, nakrájená zelenina atp. Násada by měla být zalomená a nejlépe s izolovaným držadlem.
  • Vidlice – používáme je především na přenos syrových potravin na gril. Využijeme ovšem pouze prostor mezi hroty, do masa nikdy nepícháme, aby se nám zbytečně neuvolňovala šťáva.
  • Grilovací jehly – jsou vhodné především na špízy.
  • Různé druhy mřížek – ty jsou specializované a umožňují vám snadněji grilovat jednotlivé druhy potravin. Existují mřížky na ryby, drůbež, žebírka nebo špízy.
  • Štětec – např. na potírání marinádou nebo olejem. Vzhledem k vysokým teplotám ale nejsou vhodné silikonové štětiny. Pokud nemáte štětec, můžete použít svazek bylinek.  
  • Hliníkové grilovací misky a tácy – na potraviny, které by mohly roštěm propadnout.
  • Alobal – ten se zkrátka hodí vždycky. Dají se v něm grilovat např. hermelíny nebo jen uchovávat hotové jídlo déle teplé.
  • Podpalovač – uhlí i potřebné věci na čištění jako je kartáš, spray na promazání roštů
  • Rukavice a zástěra 

Mezi ty další patří třeba:

  • Vstřikovač marinády – dokáže vpravit marinádu do masa přímo během grilování.
  • Formy na hamburgery – které vám vytvarují všechna masa do bulek stejně.
  • Nůžky na drůbež – pokud třeba grilujete kuřata vcelku atp.
  • Teploměr – kvůli správné teplotě steaků.
  • Kámen na pizzu
Grilovací kleště
379,-

Koupit
Štětec na marinádu
199,-

Koupit
Podpalovací kostky ekologické 48 ks
129,-

Koupit
Hliníkové misky 10 ks
129,-

Koupit
Jehly na roládu 10 ks
199,-

Koupit

Co lze grilovat? Všechno:-)

V dnešní době už lidé grilují prakticky cokoliv. Od rozmachu vegetariánství a veganství se nám mezi maso dostává na gril také velké množství zeleniny, především jde o cukety, lilky, papriky, kukuřici, řepu atd. Grilují se samozřejmě také ryby nebo klobásy a párky. Není také žádným problémem udělat si grilovaný hermelín, tofu a do módy přichází i grilované kozí či ovčí sýry. Tyto se podávají nejčastěji s brusinkami. Grilovat můžete i ovoce, připravit si pizzu nebo soufflé.
S příchodem lávových kamenů se nám na gril ale stěhují např. bramboráky a podobná jídla, která by vás nikdy nenapadla dělat na ohni.