Losos s listovým špenátem a opékanými brambory

Losos je bezpochybu ryba pro naše zdraví. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, množství bílkovin, minerální látky jako vápník, hořčík, železo, vitamín B12 a D. Je to dravá ryba, která převážně žije v moři, ale migruje do řek, kde vyvádí mladou generaci.

Losos s listovým špenátem a opékanými brambory s pažitkou

Losos s listovým špenátem a opékanými brambory s pažitkou

Ingredience

losos
olivový olej
• šalotka
• česnek
• listový špenát
• smetana (31 - 33%)
• brambory
máslo
• pažitka
• kmín
• sůl, pepř
• citron

Postup:

1. Z filetu lososa ukrojíme kvalitním kuchářským nožem steaky.

2. Na předem rozpálenou pánev nalijeme olivový olej, vložíme steak a opečeme z obou stran.

3. Nadrobno nakrájenou šalotku zpěníme na másle, přidáme na plátky nakrájený česnek a listy špenátu. Prohodíme na pánvi, osolíme, opepříme a lehce spojíme smetanou (31-33%).

4. Brambory oloupeme a nakrájíme na šestinky. Opečeme v troubě nastavené cca na 180 C, opékáme na másle dozlatova s česnekem a kmínem, osolíme a posypeme nasekanou pažitkou.

5. Filet podávíme společně s brambory a listovým špenátem. Můžeme přidat i citron na pokapání ryby.

Zajímavost: Většina ryb na našem talíři pochází z chovů na farmách a je diskutabilní, zda je volně žijící losos lepší, než ryba z chovu na farmě. Škodliviny v sobě může mít jak ryba volně žijící, tak ryba farmy, kde lze tyto škodliviny eliminovat přísnou kontrolou, otázkou je ale zase fakt, co přesně obsahují granule, kterými se losos na farmách krmí. Ani vědci se na tomto tématu příliš neshodnou. Tak či tak, losos je již běžně dostupný v řetězcích, v Makru nebo např. v Seafood shopu či prodejně Ocean48.