Víte, že mezinárodní den chilli je právě dnes, 25. února? Chilli papričky samotné nebo ve formě omáčky neodmyslitelně patří ke steaku. Škála jejich pálivosti sahá od té nejjemější pikantnosti až po vražedně pálivé druhy. Pokud to máte rádi ostré, tenhle článek vám udělá radost.
Chilli v řece času
Chilli papričky nebo také feferonky (pozor, nejde o kajenský pepř) se pěstují doslova po celém světě, od Mexika, Indie, přes Čínu až po Balkán. I v České republice najdete chilli pěstírnu, a to v podkrkonošské Nové Pace, kde vyrábějí omáčky Mučíto. Chilli pěstovali Indiáni v Severní Americe už od 6. tisíciletí př. n. l. Po objevení Ameriky se papričky rychle rozšířily po celém světě. Kapsaicin v nich obsažený podporuje trávení, posiluje činnost trávicího ústrojí, tlumí bolest, pomáhá při podchlazení a někdy se tvrdí, že působí i jako afrodisiakum, což se ale těžko dokazuje, že...
Nejpálivější chilli
Chilli vděčí za svou pálivou chuť látce kapsaicin. Člověk je schopný odlišit velmi jemné nuance pálivosti chilli, což bylo nutné nějak odlišit, a tak vznikla tzv. Scovilleho stupnice pálivosti. Udávané jednotky SHU znamenají, kolikrát se musí paprička zředit vodou, aby kapsaicin nebyl vůbec poznat. Hypotetickým stropem pálivosti je 16 000 000 SHU, to je 100% kapsaicin. Mezi méně pálivé druhy chilli patří jalapeño nebo tabasco, ostřejší je habanero.
Momentálně nejpálivější paprička na světě je Carolina Reaper z USA s pálivostí až 2 200 000 SHU (!), následuje indicko-bangladéšská Bhut Jolokia a donedávna nejpálivější Trinidad Moruga Scorpion s pálivostí "pouze" do 2 000 000 SHU. Troufli byste si na ni? U nás ji můžete sehnat jako jednu z variant chilli omáčky Mučíto. Pro zajímavost: pepřový sprej začíná na 3 000 000 SHU...
Kapsaicin se dobře rozpouští v tucích a alkoholu, takže pálivost neutralizuje mléko nebo silná kořalka.
Test pálivosti chilli omáček Mučíto a Pálíto
Vyzkoušeli jsme za vás české omáčky Mučíto a Pálíto a o výsledky se s vámi rádi podělíme. Chilli omáčky jsme testovali při grilování a pojídání steaků.
Začali jsme tou nejméně pálivou, která má trefný název Habanero Mučíto for ladies. Omáčka má hodně jemnou a lehce pálivou chuť. Perfektně se hodí ke kuřecímu masu a ocení ji všichni, kdo nejsou moc zvyklí na pálivé delikatesy. Pro nás to byl příjemný start, ale už jsme se nemohli dočkat, až ochutnáme něco, po čem nám začne doslova hořet pusa.
Pozvolna jsme se přesunuli k dalšímu steaku a další omáčce, tentokrát k jemně pálivé omáčce Pálíto. Někteří z nás už významně pokyvovali nad výraznější pálivostí. Doporučujeme ji vzít na grilování s přáteli, kteří nepohrdnou pálivější chutí.
Na řadu přichází Moruga Mučíto, která se pyšní nasládlou chutí s tomatovým základem a vyrábí se z druhdy nejpálivější chilli papričky. Většina z nás se po ochutnání okamžitě chopila piva, protože pořádná pálivost se této omáčce nezapře. Nadšenci pálivých jídel jistě nepohrdnou!
Po menší pauze otevíráme omáčku Jolokia Mučíto, která je opět extrémně pálivá. Protože jsme na chuť chilli poměrně zvyklí, neodrazuje nás to od testování dalších omáček. Rozhodně ale nedoporučujeme ve velkých dávkách, pusa vás bude pálit ještě několik následujících minut.
Grilujeme další várku hovězích steaků a zapisujeme naše dojmy, které poté vyhodnotíme. Máme za sebou už polovinu "ochutnávky" a vrháme se s nadšením na Habanero Mučíto, která nás již na etiketě varuje, že je extra pálivá. Jsme plni očekávání, habanero papričky mají lehce exotickou a hodně pálivou chuť. Největší milovníci chilli si libují, zbytek opět zapíjí pivem a shoduje se, že raději zůstane u jemně pálivé verze.
To nejlepší jsme si nechali nakonec a otevíráme v pořadí poslední omáčku Jalapeño Mučíto, která je lehce kyselá a chutná po našich oblíbených jalapeño papričkách. Výborně doplňuje chuť hovězího steaku, který jsme omáčkou jemně potřeli. Pokud hledáte nejlepší chilli omáčku, rozhodně vyzkoušejte Jalapeño Mučíto. Nadchla nás natolik, že jsme se o ni pomalu poprali a dali na gril ještě několik dalších steaků.
Které omáčky bychom vám doporučili?
Testování bylo opravdu náročné a zabralo nám celé odpoledne. Všichni jsme se přejedli a ne všem bylo po konzumaci tak velkého množství chilli nejlépe. Závěečný verdikt zní ale takto:
1) Jalapeño Mučíto: Pořádně ostrá omáčka, která se ze všech testovaných ke steakům hodí nejvíc. Dostala nás hlavně specifická chuť jalapeño papriček, které milujeme, takže dáváme deset bodů z deseti!
2) Habanero Mučíto extra pálivá: Přestože to bylo těsné hlasování, hodnotíme tuhle omáčku jako druhou nejlepší. Nadšenci pálivých jídel budou jásat, ostatním doporučujeme s mírou.
3) Pálíto jemně pálivá: Chilli omáčka, kterou zvládnou i slabší povahy. Můžete ji navíc přidat do marinády pro ostřejší chuť. Vyhodnotili jsme ji jako ideální na grilování s přáteli, kteří pálivým jídlům až tak neholdují.