Flambovaný ananas ke steakům

Velká otázka: jaká sladká tečka se hodí ke steaku? Chce to něco lehčího, zároveň to nesmí přebít chuť steaku... Jako ideální se jeví sladkokyselé ovoce. Řešením je flambovaný ananas: lehký a přitom chutný dezert, který se naprosto perfektně hodí ke steakům. Ananas podporuje trávení a proto se díky němu budete cítit po steakových hodech příjemně.

Flambovaný ananas

Grilovaný ananás

Ingredience:

  • 1 ananas
  • 1/2 svazku máty (lze použít i bazalku)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml alkoholu s obsahem vyšším než 40%

Postup:

  1. Z ananasu odkrojte vrchní a spodní část a pomocí nože ho oloupejte.
  2. Zbavte se tvrdého středu a nakrájejte ananas na plátky.
  3. Rozehřejte pánev a na ní nechte pomalu zkaramelizovat cukr. Až se začne rozpouštět, přidejte máslo a dobře míchejte.
  4. Do karamelu vyskládejte ananas a zahřívejte, dokud lehce nezměkne.
  5. Na závěr přilijte alkohol, zapalte a nechte postupně vyhořet. Hotový dezert doplňte nasekanou mátou.