Nadšený národ houbařů, jako jsme my Češi, snad ani nemusíme přesvědčovat, aby houby jedl. Přesto vám představíme pár důvodů, proč jsou pro nás houby skvělé – a není to jen proto, že nás jejich sběr tak baví. Máme pro vás recept na steak s domácím houbovým máslem, který si zamilujete.
Houby jsou plné prospěšných látek
To, že houby prospívají našemu zdraví, už dávno víme. Obsahují kromě jiného spoustu bílkovin. V usušených houbách je dokonce až 30 % bílkovin. Houby jsou také bohaté na aminokyseliny, glycidy, nerostné soli a některé druhy karotenu. Našli bychom v nich provitamín A, vitamíny skupiny B a stopy vitamínu D.
Obsahují velmi málo kalorií
Většinu hmoty hub tvoří voda, můžete je proto bez obav zařadit do dietní stravy. Čerstvé houby jsou tvořeny vodou až z 95 %, během sušení se voda odpaří a váha hub se až desetinásobně sníží
Podporují imunitu
Už tradiční čínská medicína používala houby při léčbě nachlazení a chřipky. Dokonce i moderní lékařství naznačuje, že houby podporují činnost imunitního systému – chrání nás tak před infekcemi, a dokonce pomáhají snížit riziko rakoviny.
Snižují cholesterol
Houby pomáhají snižovat cholesterol v krvi. Díky tomu zabraňují kornatění cév, infarktu myokardu nebo mozkové mrtvici.
Ať už houby zbožňujete, nebo si k nim teprve hledáte cestu, příznivé zdravotní účinky jim upřít nemůžete. Vychutnejte si je tak, jak je máte nejraději. Anebo vyzkoušejte něco nového. Připravili jsme pro vás recept na skvělý steak s domácím houbovým máslem.
Recept: Lahodný steak s domácím houbovým máslem
Ingredience
Na steaky
- 2 steaky ze svíčkové, asi 140–150 g každý, v pokojové teplotě
- 1–2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 10 větviček čerstvého tymiánu
- sůl a čerstvý mletý pepř
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci másla
Na houbové máslo
- 15 g sušených hub porcini
- ½ hrnku slaného másla, v pokojové teplotě
- 1 lžičku soli
Jak připravit houbové máslo
- Do menší misky nasypte asi deset celých hub porcini. Zalijte vařící vodou, aby se houby ponořily. Zakryjte a dejte na 5–10 minut bokem, dokud houby nezměknou. Poté vodu vylijte (můžete si ji schovat na houbovou polévku) a zbavte se přebytečné kapaliny.
- Houby nakrájejte na tenké plátky a dejte stranou.
- Zbytek porcini hub vložte do kávového mlýnku a namelte, aby vám vznikl prášek asi na 2 lžičky.
- Do kuchyňského robotu s kovovým ostřím vložte máslo a přidejte 2 lžičky prášku z hub, polovinu nakrájených porcini hub a sůl. Mixujte, dokud vám nevznikne hladká směs.
- Pomocí stěrky přemístěte máslo na plastovou fólii a navrch položte zbytek porcini hub. Fólii přeložte a točením uzavřete oba konce. Vložte do ledničky asi na půl hodiny.
Jak připravit steak
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Steaky pořádně osolte a opepřete.
- Na litinové pánvi na velkém plameni nechte rozehřát klasické máslo na olivovém oleji. Přidejte steaky a z každé strany opékejte asi 4 minuty nebo dokud nezhnědnou.
- Odstraňte z plamene a přidejte stroužky česneku a tymián. Vložte steaky do trouby, dokud jejich vnitřní teplota nebude asi 60 °C (na medium steak).
- Mezitím vytáhněte houbové máslo z ledničky a nakrájejte jej asi na dvoucentimetrové plátky.
- Vytáhněte maso z trouby, polijte ho šťávami, které pustilo, a servírujte společně s porcí houbového másla, které položte na hotový steak. Posypte tymiánem a přidejte kousky česneku.
Tip: Připravte si ke steaku s houbovým máslem výborný česnekový chléb. Určitě si skvěle pochutnáte.
Houby nemusíte jíst jen ve smaženici nebo jako řízky z bedel. Vychutnejte si lahůdku v podobě domácího houbového másla, kterou si rychle zamilujete.