Semínkový chléb určitě zvažte, pokud nad obyčejným chlebem ohrnujete nos – nad tímto se budete doslova rozplývat. Nejen, že chutná naprosto fantasticky, ale je i maximálně zdravý. Obsahuje samé nutričně hodnotné suroviny. Semínka jsou zdrojem důležitých minerálních látek, například hořčík, železo, vápník, vlákniny a vitaminů skupiny B. Několik krajíčků tohoto výtečného chleba nakopne vaše tělo i mozek.
Ingredience
- 140 g ovesných vloček
- 60 g celozrnné ovesné mouky
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g lněných semínek
- 80 g lískových ořechů
- 3 lžíce chia semínek
- 1 vejce
- 2 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 350 ml vody
- 1 lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
Postup
- Do hluboké mísy nasypte vločky, mouku, slunečnicová, lněná a chia semínka, sůl a lískové ořechy a promíchejte.
- Přidejte rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a vodu. Důkladně promíchejte, přelijte do vymazané chlebové formy a nechte alespoň hodinu odpočívat.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 20 minut.
- Pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 30 minut.
- Nechte vychladnout a nakrájejte ostrým nožem na krajíce.
Tip: Lískové oříšky můžete nechat v celku nebo je nahrubo nasekat. Pokud preferujete sladčí chuť, přidejte do těsta lžíci medu nebo lžíci javorového sirupu. Semínkový chléb je vynikající samotný, ale můžete si ho zpestřit i džemem. Výborně chutná například s fíkovým.