Mrkvový dort s karamelem – Carrot cake

Mrkvový dort s karamelem obzvláštní vaše občerstvení ke kávě či čaji. Mrkev dodá korpusu svěžest a vláčnost, krém jej obohatí a mléčný karamel jej povýší ještě o stupínek výš. Tento způsob zdobení je navíc touto dobou velmi moderní a trendy:-).

Korpus (forma 21 cm) na mrkvový dort:

Mrkvový dort

  • 100 g vlašských ořechů (namletých najemno)
  • 330 – 350 g najemno nastrouhané mrkve
  • 260 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 – 2 lžičky skořice (podle chuti)
  • 4 velká vejce (200 g)
  • 310 g krystalového cukru
  • 240 ml slunečnicového oleje

Krém:

  • 250g měkkého tvarohu
  • 200g macarpone
  • limetková šťáva
  • moučkový cukr

Mléčný karamel na mrkvový dort:

  • 245 ml smetany alespoň 31%
  • 220 g cukru krupice
  • 6 lžic vody

Postup:

1. Vejce pokojové teploty dáme do šlehače a metlou  šleháme na vysoké obrátky cca 1 minutu. Po té zašleháme po částech cukr a šleháme dalších 5 minut. Snížíme otáčky a přilijeme olej. V další misce smícháme všechny suché ingredience a na nejnižší otáčky zamícháme do tekuté směsi. Po té už ručně zapracujeme nahrubo nasekané ořechy a nastrouhanou mrkev. Pečeme +/- 30min na 180 °C.
2. Na krém si smícháme tvaroh s mascarpone. Obě ingredience by měly mít stejnou teplotu. Potom podle chuti přidáme limetkovou šťávu a moučkový cukr. Krém šleháme do hladké konzistence.
3. Mléčný karamel si připravíme v kastrůlku, kde si zahřejeme smetanu na nízkém plamenu. Dáme stranou. Do dalšího kastrůlku si nasypeme cukr a vodu a na vysokém plamenu přivedeme k varu (směsí ani trochu nehýbáme!). Necháme vařit, dokud nedosáhneme jantarového vzhledu. Do karamelu přiléváme ohřátou smetanu a energicky mícháme metlou, dokud se vše nerozpustí.
4. Upečený mrkovový dort dvakrát prořízneme a promažeme krémem. Lehce obmažeme i boky dortu a vrchní část. Dáme vychladit. Po vychlazení obmažeme ještě jednou. Karamel si přendáme do cukrářského pytlíku a na okraje vrchního patra dortu děláme stékance.
5. Nyní již jen dobrou chuť:-))

Tip: S receptem se můžete setkat i na kurzu z Elišky Němcové v Chefparade.

Něco o Elišce:

Eliška vystudovala vysokou školu ekonomického směru, ale láska k čokoládě byla silnější, a proto se začala specializovat na práci s čokoládou. V roce 2015 založila firmu na výrobu pralinek, kterou můžete potkat na pražských i mimo pražských festivalech, farmářských trzích nebo si objednat na eshopu www.e-pralinkarna.cz. Eliška zastává koncept, že gastronomie i cukrářství se den ode dne posouvá kupředu ale základ je stále stejný – vyrábět s láskou.