Kokosové mléko má lahodnou jemnou chuť a oplývá mimořádnými pozitivními vlastnostmi na lidský organismus. Jako přísada se perfektně hodí do slaných pokrmů, sladkých dezertů i ovocných koktejlů.
V asijské kuchyni nachází kokosové mléko získané z dužiny kokosových ořechů uplatnění při přípravě pokrmů už pěknou řádku let. Když se podíváte do indických nebo thajských kuchařek, je v každém druhém receptu. Přidává se k masovým, rybím i zeleninovým kari pokrmům, do pikantních polévek i rýžových sladkých dezertů. Výsledná jídla mají díky němu lahodnou a jemnou chuť s nenapodobitelným aroma.
Nebojte se experimentovat
Češi obecně jsou spíš konzervativní a zkoušet nové věci se obvykle bojí. A to bohužel platí i při vaření. Je to škoda, protože existuje široké spektrum neokoukaných ingrediencí, které vykouzlí jedinečnou chuť a skvělý výsledek. Jednou takovou je právě kokosové mléko. Skvěle vynikne nejen v mrkvových či dýňových krémových polévkách nebo pikantních omáčkách s kořením, které perfektně zjemní, ale také v klasických pečených i nepečených moučnících (koláče, rolády nebo kokosové kuličky) a ovocných smoothie, kde jím lze nahradit obyčejné kravské mléko.
Pomocník při hubnutí i nachlazení
Kokosové mléko je studnicí cenných vitaminů a minerálních látek. Konkrétně je bohaté na vitaminy skupiny B a vitaminy C, E, což jsou vlastně antioxidanty, které chrání buňky před působením volných radikálů. Z minerálních prvků jsou v něm obsaženy hořčík, draslík, železo, vápník a selen, které jsou důležité pro správnou činnost srdce, mozku a nervového systému, zdravé a pevné kosti, krásné vlasy, nehty a pokožku. Jeho benefity však sahají dál. Kokosové mléko navozuje delší pocit sytosti a pomáhá s pravidelným vyprazdňováním, tudíž je vhodné i pro podporu hubnutí. Dále obsahuje také kyselinu laurovou, která má antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Díky tomu posiluje imunitní systém a brání vzniku oparů.