Pečící papír – pomocník k nezaplacení

Pokud pravidelně pečete, jistě znáte pečící papír. Aby taky ne. Je to skvělý pomocník, který má nespočet výhod. Příprava pokrmů s pečícím papírem je snadná, pohodlná a hlavně zdravá, protože minimalizujete spotřebu tuku. Pokud plech vystelete pečícím papírem, nemusíte ho už vymazávat máslem nebo tukem, ani vysypávat moukou. Na pečícím papíru můžete připravovat sladké moučníky – od koláčů, přes sušenky, až po různé záviny, ale i jiné potraviny - maso, brambory, zeleninu nebo ovoce.

pecici-papir-1024x683-2-1024x683

Žádné připáleniny

Nespornou výhodou pečícího papíru je, že nemusíte drhnout plech, pekáč nebo zapékací formu od připálenin. Zašpiněný papír jednoduše stáhnete a vyhodíte do koše. Pokud ale není po přípravě pokrmů zanesený, je škoda ho vyhazovat. Klidně ho můžete použít opakovaně - třeba při pečení vánočního cukroví. Jediné, na co byste si měli dávat pozor je, abyste na něm po upečení například zeleniny nebo brambor s kořením nedělali sladký závin nebo sušenky.

Na množství pečícího papíru nešetřete

Ať už pečícím papírem vystelete pekáč, dortovou formu nebo formu na muffiny – ano, i na dortíky se dá pečící papír použít a nahradit jím speciální papírové košíčky – vždy mějte na paměti přísloví „dvakrát měř, jednou řež“ a utrhněte širší i delší kus. Těsto během pečení naběhne a byla by škoda, kdyby se vám okraje přichytily k plechu. Když bude pečící papír přesahovat, budete moci pečící papír na opačných koncích chytnout a vytáhnout celý dort nebo nákyp z pečící formy, aniž byste porušili jeho původní a celkový tvar.

Tip:

Pokud budete dělat ovocný závin například s broskvemi, ananasem nebo jiným ovocem, které pouští šťávu, klidně vyložte plech dvojitou vrstvou, aby tekutina nepronikla na plech a nepřipálila se.