Sleva 10% na celý nákup, v košíku zadejte kód SLEVA10

Čokoládový dort s krémem a ovocem a la Martin Škoda

Sladký čokoládový dort s krémem podle Martina Škody! Naučte se tento rychlý recept a oslníte na oslavě i po nedělním obědě.

Na čokoládový dort (10 až 12 porcí):

Čokoládový dort

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (aspoň 70 procent kakaa)
  • 250 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla

Na servírování:

  • 200 až 250 g zakysané smetany nebo crème fraîche
  • asi 150 g plnotučného tvarohu
  • 1 až 2 lžíce cukru
  • asi 400 g ovoce (jahody, maliny, borůvky…)
  • pár lístků máty

Postup:

1. Formu na dort o průměru 23 cm vymažte máslem a klidně taky vyložte pečicím papírem – dort půjde snadno vyndat a celý to bude působit víc domácky, není to ale nutný.

2. Do vyššího hrnce nalijte trochu vody a na hrnec položte vhodnou nerezovou nebo skleněnou mísu. Mísa musí být tak velká, aby se dnem nedotýkala vody v hrnci, ale zároveň na hrnci držela. Vodu v hrnci začněte rozehřívat na střední teplotu. Nesmí se vařit, ale jen pobublávat. Čokoládu nalámejte na menší kousky a nasypte ji do připravené mísy.

3. Nechte čokoládu rozpustit. Občas ji promíchejte špachtlí, celý proces to zrychlí. Hned, jak bude čokoláda připravená, přidejte změklé máslo a vše spojte do jednotného těsta. Bude to cobydup. Pak mísu odstavte z vodní lázně třeba na složenou utěrku. 

4. Vejce vyklepněte do čisté mísy, přisypte cukr a vše vyšlehejte šlehačem. Šlehejte, dokud směs nezesvětlá a nebude pěkně nadýchaná, to znamená asi tak 3 až 5 minut.

5. Nakonec za stálého šlehání do mísy s vejci pomalu nalijte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Jakmile se vše spojí, přisypte taky mouku. Míchejte, dokud nedostanete hladké, středně husté těsto.

6. Takto připravené těsto vlijte do formy a pečte 20 až 25 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Hotový dort by měl být na povrchu hezky křupavý, ale ve středu stále jemný a mazlavý (mně na to stačilo 21 minut, záleží na tom, jakou bude mít trouba náladu).

7. Po upečení nechte čokoládový dort vychladnout aspoň na pokojovou teplotu. Horký se jí blbě.

8. Smetanu vyšlehejte s tvarohem a cukrem do jemného, ale kompaktního krému. Dort opatrně vyndejte z formy, potřete připraveným krémem, dozdobte ovocem, co bude po ruce, a pár lístky máty.

Škoda nevědět

Tenhle dort chutná dost dobře taky úplně samotný jen se lžící smetany, bez ovoce, bez krému. Ověřeno. Dort se dá udělat taky v mělkým pekáčku. Pak se nakrájí na kostky a vypadá jak brownies.

Kuchařku koupíte na webu Martina Škody! Děkujeme Martine, že můžeme sdílet!