Rybízové sušenky s vločkami a ghí je rychlá a skvělá svačinka či snídaně pro děti nebo zafunguje i jako občerstvení ke kávě a čaji pro nečekané návštěvy. Díky přepuštěnému máslu zůstanou dlouho krásně vláčné a měkké.
Ingredience:
- 250 g ovesných vloček
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g másla ghí
- 2 zralé banány
- 1 vejce
- 1 hrnek červeného rybízu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
1. V míse rozmačkáme banány společně s přepuštěným máslem.
2. Přidáme ostatní suroviny kromě červeného rybízu a vše pořádně promícháme. Kuličky rybízu vsypeme do těsta až nakonec a už jen opatrně promícháme. Pomocí rukou tvoříme z těsta malé placičky, které klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem.
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 13 minut do zhnědnutí sušenek.
4. Upečené rybízové sušenky s vločkami necháme vychladnout na mřížce a máme hotovo!
O Ghí:
Ghí je sanskrtský termín pro přečištěné máslo, jenž je v Ajurvédě, indické medicíně, považováno za elixír zdraví posilující organismus, podporující mozkovou činnost a prodlužující život. Ajurvéda tvrdí, že ghí napomáhá trávení, upravuje hladinu lipidů a cholesterolu, vyživuje nervové buňky, podporuje učení, omlazuje a napomáhá detoxikaci.
I když se může zdát že v českých krajinách je přepuštěné máslo novinkou, není tomu tak. Již naše babičky byly moudré a věděly, že přepuštěním másla prodlouží jeho trvanlivost. Neměly k dispozici vymoženosti dnešní doby, jako jsou lednice, a tak si musely poradit samy. Přepuštěné máslo jim vydrželo ve spíži velmi dlouho. To pak, jak nalezneme ve starých kuchařkách, používaly ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet.
Margaríny a další umělé náhražky másla se v poslední době dostaly do popředí, stejně tak jako civilizační choroby. A to je důvod, proč se pomalu vracíme k tomu, co před lety fungovalo. Vědecké výzkumy jsou důkazem, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk.
Dalších 5 důvodů, proč používat Ghí:
1. Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. To ocení zejména lidé s intolerancí laktózy, kteří si tak mohou dopřát chuť a vůni másla.
2. Ghí je bohaté na vitamíny A,D, E a K.
3. Působí protizánětlivě, a to díky kyselině máselné.
4. Ghí podporuje hubnutí. Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo.
5. Působí jako nervové a mozkové tonikum. Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny chrání mozek a nervové buňky.