Panna cotta s kokosem a pomerančovou omáčkou

Jemná panna cotta potvrzuje, že v jednoduchosti je krása. Jedná se o úžasný a velice jednoduchý dezert, (je to vlastně smetana svařená s cukrem, mlékem a želatinou), se kterým sklidíte veliký úspěch. Panna cotta pochází z Itálie a původně se podávala jen tak, s čerstvým ovocem nebo ořechy. Dnes se do základního receptu přidávají různé ingredience jako vanilka, skořice a podobně a přelívá se různými ovocnými omáčkami, karamelem nebo čokoládou. Pokud máte rádi pudinky a želé dezerty, pak je panna cotta přímo pro vás!

Ingredience (6 menších porcí)

Na krém:

Pomerančová panna cotta

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml kokosového mléka
  • 80 g třtinového cukru
  • 5 plátků želatiny
  • vanilkový lusk 

Pomerančová omáčka:

  • 50 ml vody
  • 150 g krystalového cukru
  • 0,5 kg oloupaných pomerančů
  • pomerančová kůra

Postup:

1. Želatinu dejte do mísy, přelijte studenou vodou a počkejte 5 až 10 minut, dokud nenasákne tekutinu.
2. Do hrnce nalijte smetanu a kokosové mléko a zahřívejte těsně pod bod varu. Přisypte cukr, nechte rozpustit, a pak hrnec odstavte z plotny.
3. Plátky želatiny vyjměte z vody a ponořte do horké směsi a nechte úplně rozpustit.
4. Směs nalijte do skleniček nebo kelímků a nechte zatuhnout (ideálně přes noc).
5. Omáčku připravíte následovně: Cukr zalijte studenou vodou a zahřejte. Krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí. V tekutině krátce povařte nakrájené pomeranče s trochou pomerančové kůry.
6. Omáčku přelijte přes zatuhlou panna cottu a podávejte.

Kokosové mléko:

Kokosové mléko je tradiční ingrediencí thajských, indických a dalších orientálních jídel. Použití je podobné jako u smetany, tedy na zjemnění omáček. Dále se například přidává do curry jídel nebo známých thajských polévek Tom Kha. Kokosové mléko Aroy-D se výborně hodí také na přípravu koktejlů a skvělých dezertů, ale i jako alternativa mléčných nápojů. Kokosové mléko značky Aroy-D má intenzivní aroma i chuť a v porovnání s mnoha ostatními vyniká svou jemnou krémovou konzistencí bez hrudek a sraženin. Toto mléko je vhodné i pro alergiky jelikož neobsahuje lepek ani laktózu.