Všichni je milujeme a spousta z nás se jich nemůže nabažit. Málokdo ale ví, kde se čokoládové lanýže vzaly a proč jsou tak dobré, že nám jejich chuť nedá spát.
Luxusní lahůdka vznikla omylem
Legenda praví, že poprvé čokoládové lanýže vznikly v kuchyni francouzského kulinářského giganta Augusta Escoffiera během 20. let minulého století. Jeho učeň se údajně snažil připravit smetanový krém a poté ho omylem vylil místo do mísy s vejcem a cukrem do mísy s kousky čokolády.
Jak směs smetany a čokolády ztvrdla, všiml si, že ze vzniklé hmoty může rukama vytvarovat malé kuličky. Obalil je v kakau a pojmenoval je lanýže – protože mu svým vzhledem připomněly tuto luxusní pochoutku.
Časem vznikaly nové a nové variace čokoládových lanýžů, jedno ale zůstalo stejné – stále se po nich můžeme utlouct. A navíc tím prospíváme i svému zdraví. Hořká čokoláda, ze které se lanýže vyrábí, má totiž spoustu prospěšných účinků.
Proč jíst hořkou čokoládu
- Je plná antioxidantů – a ty, jak známo, chrání náš organismus proti stresu a působí proti předčasnému stárnutí.
- Povzbuzuje mysl – kvalitní hořká čokoláda zlepšuje koncentraci i paměť a přispívá k všeobecné pohodě.
- Snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění – při dlouhodobé konzumaci hořké čokolády posílíte zdraví svého srdce.
- Zlepšuje zrak – nejen mrkev, ale i tato sladká pochoutka se postará o to, abyste měli oči jako ostříž. Látky v hořké čokoládě pravděpodobně zlepšují průtok krve do mozku, a tím pádem se zlepšuje i průtok krve do sítnice.
O tom, že čokoládové lanýže by vám doma neměly chybět, vás asi dále přesvědčovat nemusíme. Vychutnejte si luxusní lahůdku bez výčitek. Připravili jsme pro vás recept, podle kterého si lanýže snadno vyrobíte sami.
Recept na vynikající čokoládové lanýže
Základní ingredience:
- 250 g kvalitní hořké čokolády (tvořené minimálně z 62 % kakaem) nasekané na malé kostičky
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
Doplňující přísady (podle chuti):
- hrst lístků máty nasekaných na drobno
- skořice nebo kardamom
- 1–2 lžíce amaretta
Na obalení lanýžů:
- kakaový prášek
- vlašské ořechy nasekané na drobno
- mandle nasekané na drobno
Postup:
- V malém hrnci přiveďte smetanu k varu.
- Pokud do receptu přidáváte některé z doplňujících ingrediencí, smíchejte je dohromady se smetanou a vynechte vanilkový extrakt. V případě, že přidáváte mátu nebo jiné pevné přísady, vmíchejte je do smetany poté, co začne vařit.
- Potom odstraňte směs z plamene a nechte bokem asi hodinu. Po uplynutí této doby pevné ingredience vyhoďte, smetanu znovu zahřejte a pokračujte s receptem.
- Do oddělené mísy nasypte čokoládu a zalijte ji smetanou. Přidejte vanilku a nechte chvíli odstát. Poté promíchejte, dokud směs nebude hladká. (Tomuto krému se říká ganache – tedy originální náplň pravých čokoládových lanýžů).
- Nechte směs vychladnout a dejte na 2 hodiny do ledničky.
- Pomocí lžíce vytvarujte z ganache kuličky a položte je na plech vyskládaný pečicím papírem. Nechte přes noc v ledničce.
- Druhý den obalte kuličky v kakaovém prášku nebo nasekaných oříšcích a servírujte. Čokoládové lanýže, které nesníte, můžete vrátit zpátky do ledničky. Jsme si ale téměř jisti, že se po nich hned zapráší!
Tip: Ochutnejte výborné a jednoduché čokoládové brownies!