Jablka v kuchyni: 6 způsobů, jak využít přebytečná jablíčka

Jestli existuje zázračný lék, který skvěle chutná, tak jsou to jablka. Prozradíme vám, jak zužitkovat jablka v kuchyni, abyste se z jejich benefitů mohli těšit co nejčastěji. Pomáhají nám v boji proti infekcím, regulují trávení, mají detoxikační a regenerační účinky, posilují imunitu a navíc nám dokážou zlepšit i náladu.

Kdo by nemiloval vůni pečeného jablíčka se skořicí? Jablka jsou pro pečení přímo skvělá, dokážou přidat pokrmu neodolatelnou chuť a povýšit ho na gurmánský zážitek. Ale nemusíte je pouze zapékat. Nasbírali jste spoustu jablek a nevíte, co s nimi? Nebo se bojíte, že vám vaše jablečné zásoby ve sklepě shnijí či snad seschnou? Využijte naše tipy, jak připravit jablka v kuchyni a sladkou úrodu zpracujte. Výsledek si můžete vychutnat hned anebo uložit do spíže na to, až vás bude honit mlsná. 

Tip: Vyzkoušejte také lehké a křehké listové těsto, ze kterého jde připravit skvělý jablečný štrúdl, podle našeho receptu!

1. Domácí jablečná přesnídávka

Ať už máte malé děti nebo jednoduše zbožňujete přesnídávky, co takhle si připravit svou vlastní? Je to snadné a skvělý způsob, jak využít jablka v kuchyni. 

Postup:

1. Oloupejte jablka a zbavte je jádřinců.

2. Vložte je do většího hrnce, podlijte trochou vody a nechte dusit pod pokličkou. 

3. Poté jablíčka rozmixujte, podle chuti případně oslaďte a pyré nalijte opatrně do malých skleniček.

4. Sterilujte asi 20 minut. Pyré si můžete vychutnat jen tak anebo do něj přidat ovoce.

jablečná-přesnídávka

2. Pečená jablka

Dokonalou zimní atmosféru vždy zaručeně dotvoří lahodná pečená jablíčka. Navíc si je snadno připravíte.

Postup:

1. Jablka pomocí ostrého nožíku zbavte jádřinců a vyskládejte je do zapékací mísy.

2. Mezitím v misce smíchejte rozinky, lžíci třtinového cukru a skořici a zamíchejte.

3. Vzniklou směs opatrně zatlačte do středu jablek, kde předtím byly jádřince.

4. Na každé jablíčko položte ještě lžičku másla, zasypte cukrem a 20 minut nechte zapékat v troubě vyhřáté na 180 °C.

3. Křížaly

Připravte si k filmu zdravé mlsání. Křížaly z jablek jsou velmi chutné, plné vitamínů a pomáhají zahánět hlad.

Postup:

1. Očištěná jablka zbavená jádřinců nakrájíme a sušíme v sušičce nebo v troubě položená na síťové podložce.

2. Troubu ohřejte jen na 50 °C a nechte pootevřená dvířka, aby mohlo unikat vlhko.

sušená-jablka-křížaly

4. Pečený čaj s mandarinkami

Užijte si chvilku pohody s dobrou knihou a lahodným pečeným čajem. Připravte si ho do zásoby a buďte vybaveni, až na vynikající nápoj dostanete chuť.

Ingredience:

Postup:

1. Jablka i se slupkou nakrájejte na malé kostičky, přidejte mandarinky a přisypte cukr, skořici, badyán a hřebíček.

2. Promíchejte a při občasném míchání pečte při teplotě asi 200 °C.

3. Po upečení můžete přidat trochu rumu anebo vmíchat špetku kyseliny sorbové. Naplňte do skleniček a je to.

5. Jablečný kompot

Věděli jste, že jedno jablko denně dokáže zlepšit funkci vašich plic? Platí to, i když si je vychutnáte v různých obdobách, třeba jako jablečný kompot.

Postup:

1. Oloupaná jablíčka nakrájená na osminky a zbavená jádřinců naskládejte do zavařovacích sklenic.

2. Zasypte dvěma lžícemi cukru, zalijte vodou, uzavřete a 25 minut sterilujte.

3. Jablečný kompot si můžete dát jako svačinku anebo ho přidat k pečenému masu, které krásně doplní.

jablka-ve-sklenici-kompot

6. Jablečná povidla

Švestky vám nejedou anebo chcete změnu? Vyzkoušejte povidla z jablíček. Připravíte je podobně jako ta švestková.

Ingredience:

Postup:

1. Pomalu z jablek odpařte co nejvíce vody a neustále míchejte, aby se jablíčka nepřichytila.

2. Ve chvíli, kdy jsou povidla dostatečně hustá, je začněte plnit do skleniček a pevně uzavřete.

3. Jablečná povidla můžete dochutit cukrem, citronem nebo třeba skořicí.

4. Podle potřeby zavařte, bude stačit čtvrt hodinky při 90 °C.