T-Bone steak s citronovokřenovým krémem

T-bone steak_1

T-Bone steak je jedním z nejlepších kousků masa. Vyzkoušejte náš recept z kuchařky od Webera. Víte, proč T-Bone steak? Podle hřbetní kosti ve tvaru písmene „T“, která protíná 2 svaly: nízký roštěnec a pravou svíčkovou. Jedná se o jeden z nejkvalitnějsíšch steaků, které lze vůbec připravit. Má velmi jemná vlákna a chutné maso. Je vhodný ná pánev i na gril.

Suroviny na T-Bone steak a koření:

Port steak

  • 3 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 6 rozmačkaných stroužků česneku
  • 1 lžíce hrubé mořské soli
  • 4 t-bone steaky – cca po 350 – 450 g o tloušťce 2,5 cm
  • 2 lžíce olivového oleje

Na krém:

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce křenu
  • 1/4 lžičky kůry z bio citronu
  • 2 lříce citronové šťávy
  • 2 lžíce najemno nasekané šalotky
  • 1 lžíce najemno nasekané petržele
  • 2 lžičky worchesteru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. V malé míse smíchejte suroviny na koření. Steaky po obou stranách potřete olejem, osolte a směs koření do nich rovnoměrně vetřete. Před grilováním nechejte steaky cca 15-30 minut odpočinout.
  2. Gril rozpalte na přímý žár.
  3. Kartáčem očistěte rošt. Steaky položte nad přímý žár a při uzavřeném poklopu grilujte až do požadovaného stupně propečení (6-8 min. do růžova/dočervena - medium rare). Během grilování steaky jednou až dvakrát obraťte.
  4. Pokud začnou z uhlí šlehat plameny, přesuňte steaky na chvíli mimo z přímého žáru. Po grilování steaky odeberte a nechte 3-5 minut dojít. Podávejte teplé - na stůl si připravte mističky s křenovým krémem.
  5. Křenový krém připravíte smícháním všech ingrediencí dohromady a následným vychlazením.