3 důvody, proč konzumovat jehněčí maso. A kde ho seženete?

Jehněčí maso je klasifikováno jako maso červené (třebaže maso jehněte je ve skutečnosti růžové barvy). Je získáváno z mláďat ovcí mladších jeden rok. Maso dospělé ovce se nazývá skopové.

Již od pradávna byly ovce ponechávány na pastvách s minimálním lidským přičiněním, nicméně s růstem poptávky po skopovém mase se od tohoto trendu pomalu upouští. Jsou-li ovce ponechány přirozeně na pastvinách, mláďata se rodí okolo Velikonoc, ale protože poptávka po jehněčím dosahuje nejvyššího bodu právě okolo Velikonoc a Vánoc, některá jehňata se ven na pastvu ani nedostanou.

pastviny

Jehněčí maso je ve světě poměrně oblíbené a v řadě muslimských zemí je nejčastěji konzumovaným masem. Ve větším množství se konzumuje také na Islandu, v Mongolsku, ale plno receptů s jehněčím masem naleznete také ve francouzské, španělské, italské či britské kuchyni. Recepty však příště.

Proč konzumovat jehněčí maso?

  1. Jehněčí maso se vyznačuje vysoce kvalitními bílkovinami. Sto gramů jehněčího má okolo 17 g bílkovin. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro vývoj a udržování svalové hmoty, proto je vyhledáváno ve velkém bodybuildery, zotavujícími se atlety a pacienty po operaci.
  2. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, přičemž nejvýznamnějšími jsou:
    • Vitamín B12 je velmi důležitý pro tvorbu krve a správnou funkci mozku. Vitamín B12 se nachází pouze v potravinách živočišného původu. Vegani proto trpí nejčastěji nedostatkem tohoto vitamínu. Lidé s nedostatkem vitamínu B12 jsou v ohrožení anémií a neurologickými problémy.
    • Selen coby antioxidant chrání organismus před účinky volných radikálů a posiluje imunitní systém.
    • Zinek se v jehněčím mase nachází ve velkém množství. Zinek z živočišných zdrojů je lépe vstřebatelný, než z rostlinných. Je velmi důležitý pro růst a tvorbu hormonů, jako je inzulín či testosteron.
    • Vitamín B3, také nazývaný niacin, jeho nedostatek zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
    • Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek.
  3. Co se tuku týče, jednotlivé kusy masa se liší v závislosti na mramorování masa, stravování zvířete, věku a pohlaví. Obsah tuku se u jehněčího masa pohybuje okolo 12 %, u skopového to je mezi 17 a 21 %. Poměr nasycených a mononenasycených mastných kyselin je vyrovnaný. Oproti hovězímu a vepřovému obsahuje jehněčí obvykle o něco málo více nasycených mastných kyselin.

jehněčí-maso-

Rozdělení jehněčího masa

Řekne-li se skopové maso, mnoho lidí ohrne nos a řekne, že ovčí maso smrdí rybím tukem a divně chutná. Ano, jde-li o starý kus, ale jehněčí, panečku, to je jiná liga! Jehněčí maso je jemné, šťavnaté a velmi chutné.

Při výběru v obchodě platí, že barva dobrého jehněčího by měla být světle růžová, takže čím světlejší jehněčí bude, tím lépe a tím méně tuku bude obsahovat. Obecně platí, že s přibývajícím věkem ovčí maso tmavne a obsahuje více tuku.

Hřbet

Jehněčí hřbet je vhodný na grilování a perfektně jej doprovodí přírodní koření.

Hrudí (žebra)

Žebra jsou velmi jednoduchá na přípravu, takže je doma můžete snadno připravit a přitom nevídaně oslnit. Dbejte však na to, aby každá porce měla jednu žeberní kost. Částečně vykostěné hrudí se hodí k nadívání.

Bok, šrůtka a krk

Hodí se na guláš či perkelt, k přípravě pokrmů z mletého masa, jako je sekaná, čevabčiči či různá ragú.

Plec

Jehněčí plec je vhodná na pečení, vaření či dušení. Hodí se například na perkelt či rizoto.

Jehněčí kýta

Hodí se k přípravě minutek pečením, smažením či grilováním. Hodí se k přípravě přírodních řízků či závitků.

Kde v Praze koupit kvalitní jehněčí maso?

Jestliže nemáte svoji oblíbenou farmu, kde byste mohli kvalitní, české a hlavně čerstvé jehněčí maso zakoupit, nezoufejte, například i v Praze to lze. Třeba taková JaMi Božská hostina na ulici Boleslavova 17, Praha 4, kam dodávají maso křížence ovcí Charolais a Suffolk přímo Ekofarmy Rybník. Vyzkoušet také můžete v diskuzích velmi dobře hodnocené Maso domů-OCG s.r.o., které však bohužel nemá kamennou prodejnu a nákup masa je možný pouze po internetu, ovšem jak z výše uvedené tabulky vyplývá, s cenami velmi příznivými.

Kvalitní čerstvé jehněčí maso se dá sehnat za ceny srovnatelné anebo dokonce lepší, než z velkoobchodu, stačí si do vyhledávače jen zadat heslo: jehněčí maso Praha a uvidíte, že budete mít z čeho vybírat.

Tip na dobré jehněčí v restauraci!

Kde se ovcím dobře daří?

V České republice existuje množství ovčích farem, kde můžete koupit jak ovci živou, tak poraženou či ovčí produkty. Tak například:

Ekofarma Zelené údolí v Heřmanově chová ovce plemene Suffolk, což je masné plemeno s minimem tuku. Má velice jemnou chuť podobnou zvěřině. Ovce nejsou krmeny průmyslovými krmivy či granulemi, nedostávají žádná léčiva a pasou se na loukách.

Ovčí farma Podyjí v Novém Přerově chová Romanovské ovce. Také provádí křížení s plemeny Zwartbles a Suffolk, z něhož se rodí jehňata s velmi kvalitními růstovými vlastnostmi. Ovce nejsou přikrmována energetickými krmivy, ve vegetačním období se živí na pastvě a v zimě jsou krmeny senem.

romanovske-ovce-

Bio vs. nebio

Bio potraviny jsou jednak otázkou etiky vůči zvířatům, ale také existují obavy v souvislosti s krmivem či podávanými antibiotiky. Třebaže je masokostní moučka zakázána přidávat do krmiva skotu a ostatním přežvýkavcům (prasatům a drůbeži se zkrmovat může), je nasnadě, zda tomu ve skutečnosti tak je. Praxe bývá totiž odlišná. Zvířata ve velkochovech vyrostou rychleji, než tomu bývalo dříve, nebo  je ve volných chovech. Nemají pohyb a podle toho také vypadá jejich svalová tkáň, která je oproti zvířatům volně se pohybujícím méně rozvinutá. Obecně platí, že maso zvířat, kterým se dostane pohybu, je kvalitnější. Kvalita masa se pochopitelně podepisuje i na jeho ceně, i když na internetu se dá sehnat kvalitní české maso výhodně. Nutno poznamenat, že jehněčí a skopové maso se v supermarketech příliš neprodává, a když přeci jen ano, bývá mražené novozélandskéaustralské nebo irské.

Víte, že…

  • Ovce byly poprvé domestikovány v období mezolitu (10 – 8000 př. n. l.) v Mezopotámii a až někdy okolo roku 3500 př. n. l. se lidé naučili příst vlnu a objevují se první vlněná roucha.
  • Na světě žije více než jedna miliarda ovcí a nejvíc jich je v Číně.
  • Ovce mají zorné pole okolo 300 stupňů, což jim umožňuje vidět i to, co se děje za nimi, aniž by otočily hlavou.
  • Žaludek ovce má čtyři komory, který jim umožňuje trávit těžko stravitelnou rostlinnou stravu.
  • Ovce se do jisté míry podobají kozám, tedy alespoň co se schopnosti žít v nesnadných terénech týká.
  • V roce 1996 byla ze somatických buněk dospělé ovce, jako první savec na světe, naklonována ovce Dolly. Narodila se roku 1996 a zemřela krátce před jejími sedmými narozeninami v důsledku plicního onemocnění.