Jehněčí kotlety s kaparovou omáčkou a bramborovými pusinkami

Článek o tom, proč jíst jehněčí maso máme již za sebou. Tak jdeme na 1. recept a to Jehněčí kotlety s kaparovou omáčkou a pečenou bramborovou pěnou!

S tímto receptem se můžete setkat v Chefparade a autorem receptu je šéfkuchař Jan Hajný.

Ingredience na jehněčí kotlety:

Jehněčí kotlety 

  • 12 jehněčích kotletek
  • 1 citron
  • 200 g kaparů
  • 300 g majonézy
  • 3 stroužky česneku  
  • sůl, pepř, cukr
  • hrst plocholisté petržele
  • 3 PL dijonské hořčice
  • 800 g brambor
  • 4 dcl smetany 31% min
  • olej

Postup:

  1. Z kotletek odstraníme přebytečný tuk. Po obou stranách je potřeme rozpůleným citrónem.
  2. Česnek, pepř, sekanou petrželku a hořčici promícháme a směsí potřeme kotlety.
  3. Necháme pár minut odležet a poté je dáme zatáhnout na rozpálenou pánev.
  4. Troubu rozehřejeme na teplotu 180 stupňů a kotletky pečeme ještě asi 15 minut.
  5. Bramborová pěna: z uvařených brambor vyšleháme společně se smetanou hladkou a tvárnou kaši, která je dostatečně pevná na nastříkání  jako pusinky na pečící papír.
  6. Bramborové pusinky pečeme při teplotě cca 180 stupňů přibližně 15 minut.
  7. Kaparová omáčka: kapary a majonézu rozmixujeme v mixéru a vzniklou omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem.
  8. Jednotlivé kotletky rozdělíme a podáváme s kaparovou omáčkou a bramborovými pusinkami.

Tip k nákupu:

Kvalitní jehněčí kotlety koupíte např. v JaMi Božská hostina na ulici Boleslavova 17, Praha 4, kam dodávají maso křížence ovcí Charolais a Suffolk přímo Ekofarmy Rybník. Vyzkoušet také můžete v diskuzích velmi dobře hodnocené Maso domů-OCG s.r.o., které však bohužel nemá kamennou prodejnu a nákup masa je možný pouze po internetu.  Barva dobrého jehněčího by měla být světle růžová, takže čím světlejší jehněčí bude, tím lépe a tím méně tuku bude obsahovat. Obecně platí, že s přibývajícím věkem ovčí maso tmavne a obsahuje více tuku.